10 dingen die ik Isa wil leren voor ze 10 is!

Na het verschrikkelijke bericht over de 2 vermoorde meisjes, ga ik nadenken over mijn eigen meisje thuis…hoe kan ik haar beschermen tegen het kwaad van deze wereld? Dat kan nooit helemaal, dat weet ik wel. Maar ik hoop haar wel genoeg mee te geven zodat ze stevig in haar schoenen staat en alle uitdagingen die op haar pad komen, met vertrouwen tegemoet gaat en vooral geniet van al het mooie dat het leven biedt.

1. Het is niet jouw taak om mensen gelukkig te maken. Niet mij, niet papa en ook niet je broer en zus of je vriendinnen. Echt niet.

2. Blijf zo onbevangen en fearless je lijf gebruiken. Ren, spring, sport en dans door het leven. Zet je favoriete muziek op en zing en dans door de kamer. Blijf dat doen net als nu je dat als kleuter doet.

3. Wees nooit bang om te zeggen en doen wat je echt wilt doen. Ook niet als vriendinnen je uitlachen. Dat zijn geen echte vriendinnen dan lieverd. Als ze je pesten om iets wat jij graag doet.

4. Het is ok om het oneens met mij te zijn of met anderen. Je bent oud genoeg om een eigen mening te hebben en die wil ik graag horen. Net als iedereen die van je houdt. Maak geen ruzie om niets maar als je echt denkt dat ik ongelijk heb, zeg het dan. Jouw mening is net zo belangrijk als die van mij of ieder ander.

5. Je bent zo ontzettend mooi lieve Isa. Ik zie mezelf terug in alles van jou. Maar ook papa’s streken en eigenwijsheid heb jij. Als kleuter zag ik je grote zus terug in jouw blikken en gedrag. En als baby leek je ook een tijdje sprekend op je broer. Wij zijn alles in jou en jij bent alles in ons en voor ons. Ik hoop dat je altijd zult weten hoe mooi en uniek je bent mijn lieve schat.

6. Lezen is belangrijk. Ik vond het altijd heerlijk om te lezen als kind. En nu nog. Als kleuter vond je boekjes ook al heel interessant en kon je niet wachten tot je echt zelf kon lezen. Je leeft even in een andere wereld door het lezen van boeken. Heerlijk. Verlies dat gevoel niet.

7. Jij bent niet ik. We lijken heel erg op elkaar, maar je blijft je eigen persoon Isa. In alle opzichten. Ik weet dat, ik beloof het je. Ook als ik dat soms even vergeet als je straks een tienermeisje bent. Ik weet dat loskomen van mij een belangrijk onderdeel is van volwassen worden. Ik zie er tegenop, die afstand tussen ons, die essentieel is voor jouw ontwikkeling. Weet dat ik weet hoe belangrijk het voor jou is. Ik zal er altijd voor je zijn, wat er ook gebeurd. De sterke verbinding tussen ons zal altijd blijven. Dat weet ik zeker. En als je volwassen bent, zullen we een nieuwe sterke band hebben. Zeker weten.

8. Het gaat bijna nooit over jou. Wat ik daarmee bedoel is dat als mensen jou pijn doen of onzeker doen voelen, dan komt dat meestal altijd doordat er bij die persoon zelf van binnen iets gebeurt. En gaat dus niet over jou. Als iemand zegt dat je schoenen niet mooi zijn, zijn ze misschien wel gewoon jaloers. Laat wat iemand van jou vindt je niet te veel raken lieverd. Iedereen heeft zijn eigen issues en soms reageren mensen dat op andere mensen af. Onthoud dat goed.

9. Geen enkele persoon kan jou alles zijn. Wees heel voorzichtig iemand die stempel te geven, ooit. Ook als je je alleen voelt, kan niemand dat ‘gat’ opvullen. Niemand maar ook niets. Geen eten, alcohol en andere guilty pleasures. Leer te houden van alles van jezelf, ook de momenten dat je misschien alleen bent of je alleen voelt. Ik hoop je dat zelf zoveel mogelijk te kunnen leren.

10. Ik doe mijn best. Ik weet dat ik niet goed genoeg ben en de moeder die je verdient. Ik ben ongeduldig en verhef mijn stem soms. Het spijt me. Ik hou meer van jou dan wat of wie dan ook in de hele wereld. En altijd wil ik beter zijn dan ik ben. En nee ik hou niet altijd van je gedrag en zeg je dat dan ook. Maar elke dag hou ik van jou met elke vezel van mijn lijf. No matter what!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s