Kast minimaliseren versus capsule garderobe

Vol goede moed was ik begonnen met de challenge van de capsule garderobe, geinspireerd door verhalen op Facebook. Uitgangspunt is met een beperkt aantal kledingstukken een bepaalde periode doen. Voordeel is dat je ’s ochtends snel klaar bent met kleding uitkiezen, minder geld uitgeeft, overzicht in je kast hebt en dus rust in je hoofd. Allemaal voordelen die mij aanspreken! Dus ik begonnen. Eerst je eigen regels bepalen, zoals met hoeveel kledingstukken wil je hoe lang doen. 37 zou meest optimale aantal zijn dus ik dacht ik neem 40 als uitgangspunt voor 3 maanden, de zomer, van 1 juni tot 1 september.  Je kijkt hoeveel je van elk soort wilt hebben, dus hoeveel boven-en onderkleding. Daarna ga je al je kleding screenen, wat hoort echt in dit seizoen thuis. Vervolgens bepaal je wat je zeker in de capsule wilt hebben en wat misschien. Dan kijk je hoeveel je dus hebt geselecteerd en of dit matcht met wat je vooraf had bepaald of dat je dingen moet bijkopen, uit je misschien stapel moet pakken etc etc. 

Het klonk allemaal veelbelovend. Alleen , ik heb gewoon veel te veel kleding! Ik red dat nooit om terug te brengen naar 40 stuks. Dus ik heb beslist dat ik ook dit op mijn eigen manier moet doen. Ik ben gewoon drastisch gaan minimaliseren. Wel met uitgangspunt dat ik alleen kleding in kast heb die ik nu mooi vind, bij het seizoen past en ik ook draag. En de rest heb ik of weggedaan naar de krijgloop, opgeborgen in koffer voor de winter of weggegeven. En wat geeft dat een rust! Echt heerlijk.

En weet je wat opvallend is. Het stapeltje met kleding die weg gaat, bestaat vooral uit kleding met felle kleuren. Inderdaad dat vond ik eerst mooi en leuk om te dragen. Nu draag ik liever wat rustigere kleuren. Onbewust, maar wel duidelijk dit verschil. 

Op naar een mooie zomer dus. Ik heb mijn eigen overzicht gecreëerd. Weliswaar niet met een capsule garderobe, maar wel met mijn garderobe. En daar draait het uiteindelijk om toch? Werkt iets niet voor jou, pas het toe op een manier die wel bij jou past!

Stapel kleren die weggaat
Kledingkast na opschonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s