Hoe krijg je je hoofd stil?


Leven met NAH betekent voor mij, vooral leven met de onzichtbare restverschijnselen. Zoals overprikkeling. Ik ben veel gevoeliger geworden voor allerlei prikkels, zoals licht, geluid, drukte en warmte. Hooggevoelige mensen hebben dit soor klachten ook. Maar mensen met NAH dus vaak ook. 

Als je niet genoeg doseert, afwisselt en hier rekening mee houdt, loopt je emmertje over en raak je overprikkeld. Je hoofd zit TE vol en kan de prikkels niet meer verwerken. Ik omschrijf hetzelf vaak als een soort achtbaan in mijn hoofd. Die niet stil te krijgen is. 

Wat doe ik om mijn hoofd in zo’n geval weer stil te krijgen?

1. Yoga.

Van yoga word ik rustig, ontspannen en soepel 😉. Mijn hoofd word hier echt leeg van. Heerlijk!

2. Mindfulness oefeningen.

Zoals bijvoorbeeld de bodyscan. Gegarandeerd succesvol bij mij.

3. Op bed liggen met oordoppen in en oogmasker op.

Soms helpt 10 minuten al. Soms heb ik langer nodig.

4. Wandelen of fietsen hometrainer.

Lichaamsbeweging helpt mij ook om mijn hoofd te legen. Wel alleen gaan en dus niet al kletsend met een vriendin. Dan gaat de vlieger niet op.

5. Simpele huishoudelijke klusjes.

Vooral die op routine gedaan kunnen worden. Zoals handdoekenwas opvouwen bijvoorbeeld.

Denk nu niet dat ik het allemaal goed onder controle heb, niets is minder waar. Regelmatig raak ik nog overprikkeld. Ik heb mijn karakter niet echt mee zeggen ze dan (huisarts, revalidatie arts etc.) Ben vrij actief en kan moeilijk niets doen. Maar misschien komt ooit de dag dat ik in balans ben. En grotendeels mijn energie goed kan verdelen. Daar ga ik voor!

Een gedachte over “Hoe krijg je je hoofd stil?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s