Met minder, gelukkiger?

Gister stond in het NRC een artikel met als titel: minder spullen, minder vriendschappen, meer geluk!

Het zette me aan het denken. Is dat echt zo? Ben je met minder echt gelukkiger?

Sinds maart 2015 is mijn leven behoorlijk veranderd. Leven met hersenletsel is niet eenvoudig. Toen niet, nu niet en nooit niet denk ik. Je moet je leven aanpassen. Tenminste ik wel. Had een heel druk leven, met fulltime werken en veel sociale activiteiten daarnaast. Nu ben ik thuis, zorg voor Isa, ben fulltime huismanager 😉 en mijn sociale leven is flink verminderd. Uit nood, niet omdat ik daar bewust voor heb gekozen. En om nu te zeggen dat ik gelukkiger ben, gaat me echt te ver. Nee, zeker niet gelukkiger, had graag gewoon doorgegaan met werken hoor en alle feestjes en partijen afgaan. 

Maar ik begrijp wel wat de schrijver van het artikel bedoelt met dat je met een eenvoudiger leven, gelukkiger bent. En eenvoudiger vindt hij dus minder vriendschappen maar ook minder spullen. 

Ik word intens gelukkig van minimaliseren! Ben al maanden bezig. Alles ga ik door, kledingkasten, keukenkastjes, dozen op zolder en kantoor. Heerlijk vind ik het. Ik kan ook echt goed weg doen, hecht niet aan spullen. Doe het ook het liefst alleen, dan gooi ik het meeste weg. Naar de kringloop of naar mensen die het willen hebben. Zij blij, ik blij. 

Minder spullen, geeft ruimte in huis, overzicht en dat geeft rust in het hoofd. En dat gevoel is zo fijn! 

En eerlijk, zo is het eigenlijk ook met vriendschappen. In heftige tijden, leer je je echte vrienden wel kennen. Dat heb ik ook gemerkt. En zo kan het dan gebeuren dat je iemand die je je hele leven al kent, amper nog spreekt. En dat je anderen ineens veel vaker spreekt of ziet. Het is bijna een natuurlijk proces. Een soort schifting van de echte vrienden, die er geen probleem van maken om naar jou toe te komen omdat jij niet ver kunt autorijden. En de mensen waarvan je dacht dat het vrienden waren, maar uiteindelijk nu slechts kennissen blijken te zijn die vooral heel druk zijn met hun eigen leven. En die kun je missen, echt waar.

Less is more is een mooie uitdrukking hier vind ik. Voor spullen en vriendschappen. Meer rust en meer verdieping. En ja dat kan je een gelukkig gevoel geven. Meer dan meedraaien in die ratrace van vroeger. 

Ben jij het ook eens met de stelling??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s