Makkelijke kerstbuffet gerechten

Als je een groepje mensen te eten krijgt met kerst, maak jezelf het dan bij voorkeur niet te moeilijk, zou ik zeggen. Voor mensen met hersenletsel is plannen soms heel lastig. Een buffetje is dan ideaal. Kies gerechten die je al grotendeels kunt voorbereiden, dan is het als het zo ver is om te gaan eten, een kwestie van oven aanzetten en alles opwarmen en afmaken.

Spreek met je partner af wat hij doet en wat jij. Misschien kun jij terwijl het eten in de oven staat wel heel even ontprikkelen in een andere ruimte?

Wil je voor het diner nog even lekker borrelen, zet dan voor je gasten bijvoorbeeld een grote borrelplank klaar. Op die plank leg je gewoon alles wat je lekker vindt. Worstjes, kaasjes, rauwkost, toastjes, whatever. Mooiste is om alles in een bepaald thema te doen, bijvoorbeeld Italiaans. Maar it’s up to you. Keep it simple voor jezelf.

Hier een paar gerechten die ikzelf al eens gemaakt heb, niet altijd voor kerst, maar kan prima vind ik op een kerstbuffet. Ze zijn lekker, makkelijk en snel te maken. Ook voor de meeste mensen met hersenletsel. Lukt het niet alleen? Geen nood, omdat veel van tevoren te maken is, kan dat ook prima met hulp. Prima uitgangspunten voor een fijne, ontspannen en gezellige kerstdag, toch?

1. Vitello Tonato

Dit is een lekker fris gerecht. Koud te eten, dus kun je al klaar zetten in de koelkast. De tonijnsaus kun je ook een dag van tevoren al maken en bewaren in de koelkast. In 10 minuten klaargemaakt.

2. Gevulde puntpaprika’s uit de oven

In ongeveer een kwartiertje kun je deze helemaal voorbereiden. Doe dat bijvoorbeeld ’s ochtends al. Dan zet je ze in de koelkast en voor het eten zijn ze in 20 minuten klaar. Heerlijk buffetgerecht. Je kunt het maken met feta, maar ook met ansjovis of tonijn. En het ziet er ook nog eens heel mooi uit op een zilveren schaal.

3. Groene asperges met kabeljauw

Ook een topper op een buffet. Helemaal van tevoren klaar te maken. Je kunt dit maken met kip of met kabeljauw, of van alletwee wat. Weet je zeker dat iedereen dit lust. In 10 minuten zet je het klaar! Is hoofdgerecht, inclusief aardappeltjes, dus een goede ‘vuller’ op je buffet.

4. Bruchetta’s met rosbief en aspergetips

Binnen 15 minuten te maken. Is voorgerecht, maar doet het ook prima op een kerstbuffet. Ik vind zelf altijd kleine gerechten lekker, kun je veel proeven. Heerlijk. Je kunt dit ook maken met parmaham of met mozzarella en gedroogde tomaat. Google even op bruchetta’s en je krijgt tig varianten.

5. Soepje

Je favoriete soep kun je natuurlijk prima maken, ook voor op een buffet. Zet er een warmhoudplaatje onder. Een glas met luxe soepstengels (in elke winkel te krijgen tegenwoordig) of lekker luxe afbakbrood erbij en klaar ben je.

6. Salade

Doet het ook altijd goed op een buffet. Je hebt vast een favoriet, maak die vantevoren klaar en zet hem erbij,

7. Quiche

Kies voor een variant die jij lekker vindt. Je kunt ook een vega variant nemen en een met vlees. Wil je het makkelijk, koop een kant en klare.

8. Kaasplankje

Koop verschillende lekkere kaasjes en leg die leuk op een houten plank bijvoorbeeld, samen met wat druiven, brood en eventueel kaasdip.

9. Dessert

Hier zou ikzelf kiezen voor een hele makkelijke optie: de ijstaart. Kies een grote uit ergens en zet die spectaculair op tafel met sterretjes erin. Eventueel op te leuken met vers fruit erom heen als je hem opdient.

Algemene tips

  • Zet borden en bestek alvast klaar, net als glazen en servetten.
  • Zet tafel voor buffet ook vantevoren klaar, gedekt en wel.
  • Zet wijnen gewoon op tafel (en anderen dranken).
  • Leg ijsblokjes in vriezer klaar.
  • Maak een tijdsplanning voor jezelf. Hoe laat moet oven aan?, hoe laat wil je starten met eten, hoe laat dessert etc.
  • Luister goed naar je lichaam. Raakt je hoofd vol, ga dan op tijd even weg uit de ruimte om bij te komen.

Door zo min mogelijk tijd in de keuken door te brengen, maak je het jezelf makkelijk. Das wel zo fijn, want met hersenletsel zijn de feestdagen al best een uitdaging om door te komen voor de meeste mensen. Hopelijk kun je genieten van de gezelligheid. En is dat niet waar de kerstdagen eigenlijk om draaien?

Dus doe vooral rustig aan, stel geen hoge eisen, doe het op jouw manier. En geniet van de dingen die er echt toe doen!

Merry X-mas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s