Radicale 30 dagen digitale detox

Het is tijd. Tijd voor mij. Tijd voor een radicale digitale detox. En niet omdat dit een goed voornemen is voor 2018. Nee, omdat ik dit al heel lang wil. Waarom ik het niet eerder echt heb gedaan? Noem het voor het gemak maar verslaving…

Verslaving? Ja, verslaving. Verslaving aan dat kleine apparaatje wat de smartphone heet. Dat is belachelijk. En daarom ben ik er klaar mee. En is het tijd. Tijd voor een andere aanpak.

Sinds ik thuis ben door mijn hersenletsel, heb ik veel tijd. Dat lijkt tenminste zo, omdat ik niet meer kan werken. Maar ik moet niet vergeten dat alles mij meer moeite, tijd en energie kost. Ik heb veel rustmomenten nodig op een dag om de dag goed door te komen.

RUST en dus geen prikkels van een smartphone. Het is zo makkelijk om elke keer die telefoon erbij te pakken als je even rustig gaat zitten met een kopje thee. Even social media checken, mail of het nieuws. Maar dat even is al snel heel lang en voor je het weet ben je zo een uur verder. En dat is zonde van de tijd en slecht voor me.

Dus. Vanaf vandaag ga ik dit radicaal anders aanpakken. Hoe?

Ik heb regels voor mezelf opgesteld voor de komende 30 dagen;

 • Alle social media apps verwijderen van mijn smartphone.
 • De kleuren van mijn telefoon op zwart wit zetten.
 • Bij wakker worden niet meer gelijk op telefoon. Hooguit om wekker uit te zetten.
 • Pas na 9.00 uur op telefoon.
 • Na 21,00 uur niet meer op telefoon.
 • Alle geluiden uit van telefoon.
 • Mail op vaste momenten checken, 1 x in ochtend en 1 x einde middag.
 • Social media rondje op vaste momenten. 1 x in ochtend en 1 x einde middag. Op ipad!
 • Vaste dag voor schrijven blogs.

Doel

 • Op deze manier ga ik ervoor zorgen dat mijn hoofd meer rust krijgt.
 • Doordat social media alleen op mijn iPad staat, ga ik op een dag minder automatisch veelvuldig langs de verschillende kanalen.
 • Ik krijg dus meer tijd en ruimte voor anderen dingen.

Ja maar?

Dat denk je misschien als je dit leest? Zeker mensen die thuis zijn door ziekte of arbeidsongeschiktheid, hebben veel steun aan social media. Online vrienden spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Het is ook je contact met de buitenwereld. Ook voor mij. Ik heb een Facebook groep opgericht voor moeders met NAH en heb daar fijne contacten. Je begrijpt elkaar als geen ander.

Ga ik dit missen? Nee, want ik stop niet met social media. Ik ga het alleen aan banden leggen. Als zelfbescherming, omdat ik verder wil komen en de beste versie wil worden van mezelf die mogelijk is met mijn energielevel. En niet wil blijven hangen achter mijn telefoon scherm.

Daarom is het tijd…tijd voor deze 30 dagen digitale detox! Ik hou jullie op mijn Facebook pagina op de hoogte van de voortgang 😉

Doe je mee?

2 gedachten over “Radicale 30 dagen digitale detox

 1. ja ik doe mee, Kes!!! had hetzelfde bedacht en vanmorgen bv FB van mijn iphone afgehaald. mezelf helpen om daar (inderdaad ongemerkt) minder tijd aan te besteden en mezelf meer rust te geven. Doel: Mijn tijd beter en bewuster besteden en daardoor meer tijd voor ontspanning en meer rust 🙂 xxx

  Like

  1. Zo herkenbaar Eef! Ik merk nu al dat het verwijderen van Fb van telefoon zoveel scheelt! Zelfs Isa zei vandaag dat ik minder op mijn telefoon zat….hoe erg is dat 😬. Ik moet wel echt wennen hoor, ben benieuwd hoe lang ik het volhou…en jij ook 😉. Xxx

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s