Hoe overleef je als moeder met hersenletsel?

Stel je bent moeder en je krijgt een ongeluk of een beroerte. En je houdt daar hersenletsel aan over. Hoe ga je dan verder als moeder. Het leven van een moeder is immers behoorlijk veeleisend, 24 uur per dag zeven dagen per week sta je voor je kinderen klaar. Hoe moet dat als je hersenletsel hebt? En je eigenlijk al moeite hebt om alleen de dag door te komen.

Mijn dochter was drie toen ik een herseninfarct kreeg. Natuurlijk staat je wereld compleet op zijn kop. Je bent blij dat je het overleefd hebt. Maar bij mij begon het radertje in mijn hoofd direct op hol te slaan. Hoe moest het nou met Isa? Kan ik nog wel voor haar zorgen? Ze ging nog niet naar school dus was het een uitdaging om alles georganiseerd krijgen. Gelukkig hadden wij veel hulp van de beide oma’s en kon Isa af en toe naar een gastouder om de hoek. Maar na de eerste fase van overleven, aanpassen en ontdekken wat nog wel kan, komt de volgende fase.

De fase van het dagelijks leven van een moeder. Hoe is dat dan? Hoe is het om moeder te zijn met hersenletsel? Inmiddels heb ik bijna drie jaar ervaring in die rol. En in die jaren heb ik en ook wij als gezin, een nieuwe modus gevonden, waarin ik het beste functioneer. Als moeder maar ook als mens en wij als gezin ook het beste functioneren.

Ik geef jullie graag mijn tips over hoe ik het de afgelopen jaren heb gered.

1. Besteed zoveel mogelijk uit. Als je natuurlijk de financiële middelen hiervoor hebt. Denk aan een hulp in de huishouding. Maar ook aan opvang uit school. Wij hebben bijvoorbeeld een student die een keer per week een middag met Isa speelt.

2. Accepteer alle hulp die je kunt krijgen. Wil oma of een vriendin wel een keer oppassen. Graag zeg je dan.

3. Overleg met je partner (indien aanwezig) welke dagen hij wat op zich kan nemen. Bijvoorbeeld de zwemles of andere sporten. Boodschappen doen.

4. Creëer voor jezelf vaste structuur. Vast schema. Met vaste taakverdeling. Dit geeft rust.

5. Bedenk wie je op de hoogte wilt stellen van je hersenletsel. Ik heb dus de school ingelicht, maar ook een paar moeders van school. Als ik een keer een slechte dag heb, vraag ik of Isa uit school daar kan spelen bijvoorbeeld. Zorg dus dat je back-up hebt.

6. Zorg dat je genoeg slaapt. Ik vind het zelf heel moeilijk om vroeg te gaan slapen, maar slapen is wel essentieel.

7. Pak je rust als je kinderen slapen of op school zitten. En ga niet als een dolle het huishouden dan doen. Als je kinderen wakker zijn of uit school komen, heb je dan nog wat energie over hopelijk.

8. Als je kinderen oud genoeg zijn, leg dan uit in kindertaal wat er met je aan de hand is. Zodat ze begrijpen dat je soms even rust nodig hebt.

9. Als je veel thuis bent is je woonsituatie heel belangrijk. Zorg dat jij je thuis voelt in je eigen huis. Creëer een fijn plekje voor jezelf als dat kan. Minimaliseer zoveel mogelijk. Hoe minder zooi, hoe minder spullen, hoe meer rust in huis en in je hoofd.

Ik realiseer me dat het een luxe is dat wij dingen kunnen uitbesteden. En bijvoorbeeld boodschappen online kunnen bestellen. Als jouw financiële middelen dat niet toelaten, is dat natuurlijk geen optie. Probeer dan toch creatief te denken hoe je voor jezelf rust kunt creëren. Wie weet staan er wel tips bij bij, die wel haalbaar voor je zijn. Ook als je andere tips hebt, hoor ik ze graag. Want hoewel het dus al drie jaar is dat ik leef met hersenletsel, kan ook ik nog leren en beter functioneren.

Moeder zijn met hersenletsel is zwaar, net zoals leven met hersenletsel in het algemeen zwaar is. Moeder zijn is ook het beste wat je kan overkomen, in ieder geval voor mij. Isa is de reden dat ik elke dag met plezier opsta (liefst niet te vroeg). Zij is ook de reden dat ik een structuur heb in mijn dag. En ik ben ervan overtuigd dat dat het beste werkt voor mij. Verder geeft zij mij zoveel plezier en liefde, dat ik heel dankbaar ben dat ik moeder ben. Moeder van het leukste en liefste meisje…

Een gedachte over “Hoe overleef je als moeder met hersenletsel?

  1. Mooi geschreven en uitgelegd. Even terugkomend op de online boodschappen even het volgende.. Ik heb zeker geen ruime beurs maar bestel toch online. Je zou denken dat is te prijzig maar niets is minder waar…. Kijk goed naar de aanbiedingen en eigen merk. Voor de aflevering kun je een jaar abonnement afsluiten en daarmee kun je af laten leveren waar en wanneer je wilt. Het online bestellen geeft mij veel meer tijd om andere leuke dingen te doen. Bovendien woon ik twee hoog zonder lift dus qua energie bespaar ik misschien nog wel meer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s