10 tips om burn-out bij hersenletsel te voorkomen

Een onderwerp wat heel erg leeft. Onder moeders die getroffen zijn door hersenletsel, maar eigenlijk speelt het in de hele samenleving wel. Het verschil tussen mensen met hersenletsel en mensen die ‘gewoon gezond’ zijn, is dat de scheidingslijn tussen ‘moe’ zijn en een burn-out hebben, ontzettend dun is. Want wij mensen met hersenletsel zijn nou eenmaal niet ‘gewoon moe’. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Heb er al verschillende malen over geschreven ook. Het is een moeheid die niet te vergelijken is met iedere andere vorm van moeheid.

Maar als ik het toch moet vergelijken met iets, dan komt een burn-out wel het meeste in de buurt. En hoe ik dat weet? omdat ook ik in mijn directe omgeving al 3 mensen meemaak die echt een burn-out hebben. En een voor een zeggen ze, “ik denk dat ik nu beter snap hoe jij je al 4 jaar moet voelen”!

Nu lees je natuurlijk overal tips hoe je een burn-out kunt voorkomen. En dit zijn vaak de elementen die terugkomen:

  • Slaap
  • Ontspan
  • Beweeg
  • Rust, reinheid en regelmaat

Als ik dat even doorvertaal naar de situatie waarin mensen hersenletsel hebben, kom ik op de volgende tips om een burn-out te voorkomen als je hersenletsel hebt.

En let op: dit zijn echt mijn eigen tips! Ik ben zeker geen dokter, dus als je denkt een burn-out te hebben, overleg dan zeker met je huisarts!

Mijn 10 tips om een burn-out te voorkomen als je hersenletsel hebt:

1. Niet (teveel) en langdurig over grenzen gaan

Gelijk maar de belangrijkste bovenaan. Een burn-out krijg je door te lang over grenzen te gaan. Zorg dat je dat dus niet doet. Ik schreef hier ook al vaak over, hoe ik dat doe. En hoe ik handel als ik wel over mijn grenzen ga, want ja ook mij gebeurt dat regelmatig.

2. Meer ontspanning dan inspanning.

De boog moet echt vaker in de relaxte stand staan dan andersom. Stress is funest voor de mens, maar zeker als je hersenletsel hebt. Zorg dat je dus vooral activiteiten doet die voor jou ontspanning geven. Yoga, meditatie en mindfulness zijn dat bijvoorbeeld voor mij. Maar ook een goede ademhaling is belangrijk.

3. No stress : train ademhaling

Train je ademhaling dus. Zorg dat je niet te hoog ademhaalt. Ademhalingsoefeningen kun je op youtube vinden. Ik zal mijn favoriete binnenkort hier met je delen.

4. Frisse lucht en beweging.

Beweging is natuurlijk voor iedereen belangrijk maar zeker als je je niet helemaal senang voelt. Bewegen in de buitenlucht vind ikzelf eigenlijk het fijnste. Je kunt je eigen tempo bepalen, gaan wanneer jij wilt en ook de plek uitkiezen waar je gaat wandelen of sporten. Win-win dus. Voel je je niet goed, ga voor een klein stukje wandelen buiten en bouw dit steeds iets uit. Daarna voel je je echt beter. 100% gegarandeerd.

Voor mij zijn onderstaande belangrijke punten, om ervoor te zorgen dat ik het naar mijn zin heb in mijn ‘nieuwe’ leven met hersenletsel. En zo hopelijk de gevreesde burn-out buiten de deur hou.

5. Plezier in het leven houden: doe dingen die je leuk vindt. Weet wat voor jou geluk is

Zo, zo belangrijk deze. We weten allemaal dat het leven met hersenletsel niet makkelijk is. Je hebt hier niet voor gekozen. Je leven staat ongetwijfeld op zijn kop. Maar realiseer je een ding goed. Niemand kiest voor ziekte of beperkingen en je bent zeker niet de enige. Je kunt in je eigen misere zinken, maar kies ervoor om er anders mee om te gaan. Misschien makkelijker gezegd, dan gedaan, als je dat van nature niet hebt. I know. Maar doe je best. Kijk naar de volgende punten, misschien helpen die je op weg!

6. Focus op wat je wel kan.

Kijken naar wat je nog wel kunt is een hele goede. Ongetwijfeld zijn er dingen die je nog kunt doen. Kun je niet meer lezen, ga voor een luisterboek. Mag of kun je niet meer autorijden, ga met het OV of vraag of mensen bij jou komen. Kost iets je teveel energie, doe het in delen. Kun je je oude hobby niet meer uitvoeren, zoek een nieuwe.

7. Blijf niet in verleden hangen. Leef vandaag.

Heel moeilijk, maar ook heel belangrijk. Blijf niet terugkijken naar je leven voor het hersenletsel. Daar word je niet vrolijker van, als je constant denkt, oh dat kan ik niet meer. Focus op vandaag. Ga mindfulness oefeningen doen om dit te leren. Het is voor iedereen moeilijk dus maak je niet gek met de gedachte dat het niet lukt. Oefening baart kunst. Probeer echt van de kleine dingen van elke dag te genieten. Binnenkort start ik weer de lichtpuntjes challenge. Doe daaraan mee en kijk wat het je oplevert!

8. Zorg voor zingeving in je leven. Iets echt van jou.

Kun je niet meer werken? Iets anders doen dan werken, was voor mij wel een belangrijk punt. Ik wil iets betekenen en het gevoel hebben dat ik iets bijdraag. Daarom doe ik vrijwilligerswerk bij Dream4Kids. Gewoon vanuit huis, op momenten dat ik me wel goed voel. En ik schrijf natuurlijk blogs, hier en bij de Club van Moeders met Hersenletsel. Dus vervelen komt nog steeds niet voor in mijn woordenboek. Gelukkig.

9. Netwerk om je heen om hulp bij te kunnen vragen.

Als je een netwerk om je heen hebt, krijg je minder snel het gevoel dat je er alleen voor staat. Investeer dus in contacten. Moeders op het schoolplein, de buurvrouw, mensen die je online ontmoet in de buurtapp. Denk creatief.

10. Zorg dat je niet eenzaam wordt.

En tot slot, deze. Eenzaamheid is killing in alle opzichten. Je bent waarschijnlijk meer thuis nu. Zorg dat je wel mensen ziet of contact hebt met mensen. Dat kan door sommige punten hierboven, maar denk ook hier creatief. Online kun je hele waardevolle contacten opdoen, weet ik uit ervaring. Wil je met lotgenoten contact? kijk dan eens bij Club van Moeders met Hersenletsel.

Heb jij wel eens een burn-out gehad of liep je er tegenaan? Als je aanvullende tips hebt, hoor ik ze graag!

Een gedachte over “10 tips om burn-out bij hersenletsel te voorkomen

  1. Hoi kesty ik heb het denk ik al eerder gezegd. Maar, je slaat de spijker altijd zo geweldig precies op z’n koppetje! Ik denk er precies zo over als jij! Ik heb daarom de koe bij de hoorns gevat en er een echt boek overgeschreven en wat ik eigenlijk nooit verwacht had komt zowaar uit. Het gaat daadwerkelijk door een uitgever uitgegeven worden . Het gaat :” een nieuw hegin verder leven na een beroerte”. Heten en verschijnt eind mei/ half juni. Groetjes jan en ik blijf je volgen hoor!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s