Deze 10 dingen leerde ik van 4 jaar leven met hersenletsel

Deze maand is het alweer 4 jaar geleden dat ik hersenletsel op liep. De tijd vliegt echt voorbij. Daar is niets nieuws aan. Het waren jaren van wennen aan een ander leven, aanpassen aan wat ik wel kan en wil. Gelukkig ook met veel mooie momenten, die blijven hoe dan ook komen. De lichtpuntjes!

In die 4 jaar van leven met hersenletsel, heb ik ook veel geleerd. Uiteenlopende dingen. Dit zijn voor mij de 10 belangrijkste. Ik licht ze kort toe.

10 dingen die ik leerde in 4 jaar leven met hersenletsel

1. Wie mijn echte vrienden zijn

In slechte tijden leer je je echte vrienden kennen. Zo ontzettend waar deze. Die maken tijd vrij om langs te komen, denken wel aan je en blijven contact houden. De rest doet dat niet en bewijst wat voor vriendschap dit eigenlijk was.

2. Hoe belangrijk goede WIFI is

Omdat ik meer thuis ben dan eerst, is WIFI ontzettend belangrijk voor contact met de buitenwereld. Ik heb het nodig om vrijwilligerswerk te doen en mijn blogs bij te houden. EN om contact met lotgenoten te onderhouden, waar echt waardevolle vriendschappen door zijn ontstaan.

3.Dat vooruit plannen lastig is

Omdat mijn vorm van de dag niet te voorspellen is. Last minute plannen op moment dat ik me wel goed voel, werkt beter.

4. Dat slowliving noodzakelijk is

In mijn geval is het zo dat informatieverwerking trager gaat. Ik merk dat niet. Alleen als ik alles in een langzamer tempo doe, hou ik meer energie over. Dat merk ik wel.

5. Wisselen van activiteiten zorgt voor meer energie

Cognitieve taken afwisselen met minder inspannende activiteiten of zelfs rustmomenten.

6. Slecht slapen gelijk staat voor verergering klachten

Iedereen met kinderen slaapt wel eens slecht. Bij mij is het alleen zo dat ik hierdoor, meer last van geluid heb dag erna bijvoorbeeld. Mijn arm en been slechter voel.

7. Lontje extreem kort wordt bij overprikkeling

Alles is me teveel als ik overprikkeld ben. Geluid, licht, vragen van mijn kind, muziek. You name it.

8. Overbelasting altijd op de loer ligt en onvoorspelbaar is

Blijft lastig. Maakt het plannen en leven met hersenletsel moeilijk. Ook doordat mijn rem ook niet altijd werkt en ik dus toch snel over grenzen ga.

9. Zingeving in dagelijks leven zorgt voor levensvreugde

Voor mij wel in ieder geval. Tuurlijk krijg ik veel voldoening uit het opvoeden van mijn dochter en is zij een grote bron van levensgeluk. Maar ik werkte niet voor niets al die jaren. Ik haalde daar ook wat uit. Die zingeving, het gevoel dat je er toe doet, krijg ik nu van mijn vrijwilligerswerk en schrijven voor mijn blogs.

10. Meditatie, mindfulness en yoga life savers zijn voor mij.

Brengt rust en ruimte in mijn hoofd en lijf. Echt een ontdekking. Doe het dagelijks!

Alles bij elkaar genomen, denk ik dat slowliving het antwoord kan zijn voor mij. De afbeelding zegt eigenlijk genoeg!

Heb jij nog andere dingen geleerd van je leven met hersenletsel?

2 gedachten over “Deze 10 dingen leerde ik van 4 jaar leven met hersenletsel

  1. Het plannen van een dag vaak niet werkt…..wat voor mij het beste werkt, kijken hoe ik me voel en daarop mijn planning aanpassen maar ja…dat is soms onmogelijk 😉

    Ik besef meer en meer dat dit het is, dat maakt me soms verdrietig maar aan de andere kant kan ik er meer in berusten.

    Mooie lijst heb je gemaakt! Herkenbare dingen erin. X

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s