10 tips om prikkelarm te genieten in de Efteling (update 2019)

Ja hoor, het was weer zo ver! We gingen weer naar de Efteling! Net als 2 jaar geleden, weer in de meivakantie. Wie gaat er nou met NAH naar een plek als de Efteling zul je misschien denken? Nou ik dus! Ik weet inmiddels dat het kan, op mijn manier. In 2017 deelde ik al een keer mijn tips. In deze blog heb ik daarop een update gedaan, aangevuld met mijn recente ervaring.

En nee, dit is geen gesponsorde post, ik heb geen aandelen in de Efteling. Wil je alleen inspireren en hoop geven, dat het echt kan! Als ik het kan, kunnen heel veel anderen dit ook, daar ben ik van overtuigd.

Mijn 10 tips om prikkelarm in de Efteling te genieten

Tip 1: Boek een of meerdere overnachtingen.

Dit is wel gelijk mijn belangrijkste tip. Wij zaten in 2017, 2 nachten in het Efteling Hotel. Nu zaten we in een appartement in Bosrijk. Nee, dat is niet goedkoop, maar geeft je de escape mogelijkheid om tussendoor even uit de prikkels te stappen. Is van hotel slechts paar minuten lopen naar het park. Bosrijk iets verder.

Alternatief: Guesthouse Kaatsheuvel. Geen ervaring mee nog, maar schijnt top te zijn. Heel dichtbij Efteling en stuk minder duur. Ook familiekamers enzo.

Tip 2: Neem eigen fietsen mee.

Vooral als je in Bosrijk logeert of het nieuwe park Loonse duinen. Dat ligt op ongeveer 15 minuten lopen. Het is een verademing als je na lang lopen in het park zelf, op je fiets in paar minuten bij je accomodatie bent.

Tip 3: Regel dat je eerder mag in-en uitchecken.

Bijvoorbeeld om 13.00 uur. Geeft je op aankomstdag en vertrekdag de kans om nog even te rusten op je kamer. De Efteling is onwijs klantvriendelijk en er is veel mogelijk. Ik heb eerlijk verteld dat ik hersenletsel heb en daarom graag de kamer eerder en later in wilde. Mocht dus ook en zelfs kosteloos. Ook nu bij appartement kon het. Super fijn.

Tip 4: Ga eerder park in.

Maak echt gebruik van de eerdere toegangsmogelijkheid om 9.30 uur. Dan kun je een half uur voor opening van het park in de attracties waar normaal lange wachttijden voor zijn. Wij liepen zo door, zonder wachttijd bij Droomvlucht en Pirana. Heerlijk!

Tip 5:  Faciliteitenkaart voor bezoekers met een beperking

Hierdoor kun je bij veel attracties via rolstoelingang naar binnen. Wil niet zeggen dat je eerder aan de beurt bent maar je wacht wel in minder drukke omgeving, scheelt prikkels. Vraag je via website van de Efteling aan, kun je op smartphone opslaan, hoeft niet te printen. Ideaal. Dit keer wel paar keer gebruikt. Aanrader!!

Tip 6: Oordoppen mee/in.

Op veel plekken is muziek in het park. Door oordoppen in te doen scheelde dat veel prikkels. Ik heb oordoppen van Noizez gebruikt. Die laten wel wat door maar minder hard.

Tip 7: Attracties voor rust.

Gelukkig zijn er in het park ook rustige plekken om even op adem te komen. Het Sprookjesbos vond ik heerlijk. Mijn dochter van bijna 8 niet echt meer 😉. Die zat liefst hele dag in de achtbaan 😬. Gondoletta boottocht is ook fijn, even 20 minuten rustig door groene omgeving varen. En de Stoomtrein is ook iets van 20 minuten even rustig zitten.

Tip 8: Plan met minder mooi weer, doordeweeks.

Al kun je met mooier weer wel lekker overal buiten zitten. Ook wat voor te zeggen.

Tip 9: Eettips

Ons is het heel goed bevallen om eten te halen bij take away of in zelfbedienings-restaurant. Ga buiten bekende eettijden dan is het natuurlijk rustiger. Of bestel roomservice op je kamer. Prima te doen, prijs kwaliteit goed te doen. In Bosrijk kun je brood ‘ s ochtends laten bezorgen en er is pasta/pizza bezorging mogelijk.

Zit je in het hotel:

Bestel Roomservice ontbijt.

Rustig aan dag beginnen, zonder prikkels is echt heel fijn.  €10 per kamer. De extra kosten zeker waard vonden wij

Tip 10: Plan je dagen vantevoren in.

Een goede voorbereiding geeft rust. Kijk welke attracties je wilt doen de dagen dat je er bent en plan dan je bezoek op die dagen min of meer in. Zodat je dus niet 3 dagen kris kros de hele Efteling door loopt. Dat is niet handig. Plan ook elke dag even een rustmoment op je kamer in, bijvoorbeeld na de lunch. Kun je even op adem komen als het nodig is.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Ongetwijfeld kun je een aantal ook gebruiken in een ander park. Verwacht niet teveel van je bezoek, go with the flow, hou rekening met plan B voor als het toch teveel voor je is (neem boek/tijdschrift mee voor op je kamer) en geniet ten volle van momenten dat je wel in park kunt vertoeven.

Veel plezier!

Heb jij nog aanvullende tips voor andere parken / andere uitjes wellicht? Ik hoor ze graag!

6 gedachten over “10 tips om prikkelarm te genieten in de Efteling (update 2019)

 1. Fijn deze blog. Ik wil komende week de Efteling proberen, maar twijfelde nog. Misschien toch gewoon doen 😉
  Ik las dat ze een rustruimte op het park hebben, dus dan hoeft een kamer boeken niet persé (wel heel leuk natuurlijk)
  Fijn alle tips!

  Like

  1. Hoi Eke, ja ik vond de kamer wel heel fijn inderdaad. Ook heel dichtbij. Rustruimte op het park ken ik niet maar zal ongetwijfeld niet privé zijn. Ik heb zelf ook echt genoten, 3 dagen lang, dus het kan echt. Neem jezelf wel in acht en ik zou wel een accomodatie boeken, maar dat is mijn keuze, anders had ik het niet gered. Veel plezier!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s