Moeten = bron van al het kwaad?

Het valt me steeds vaker op hoeveel er wel niet gehamerd wordt op alles wat we zouden moeten.

We moeten gezond eten (uiteraard) maar daarbij vliegt de een na de andere hype je om de oren. Van superfoods naar koolhydraatarm eten, ketogeen of veganistisch. En allemaal pretenderen ze het gezondste te zijn voor je.

We moeten sporten met een personal trainer, elke dag wandelen en paar keer per week door de sportschool jumpen.

We moeten denken aan ons brein en onze ontspanning. Dus hup allemaal naar yoga, mindfulnes oefeningen doen en vergeet vooral niet dagelijks te mediteren.

Tot slot laten al die perfecte mensen op social media ook nog even zien hoe ons sociale leven eruit moet zien. En hoe we dit combineren met een drukke baan of moeder zijn en ook nog een leuke relatie.

…moeten, moeten, moeten…

WAKE UP!

Je moet helemaal niets! Ja, eten en vooral drinken ja. En vooruit, wat slaap erbij kan ook handig zijn. Maar verder??

Ik ben er echt van overtuigd dat het vele moeten, wat je jezelf oplegt of je omgeving, een grote bron is voor de vele gevallen van burn out. Niet alleen onder mensen met hersenletsel, maar in het algemeen. Nooit eerder kende ik zoveel mensen dichtbij mij, die met een burnout kampen. En allemaal jonge vrouwen, jonge moeders. Dat is toch ongelooflijk?!

Hoe kan dit vraag ik me dan af? En dan kom ik al snel uit bij ‘moeten’. Ik ben zelf lichtelijk allergisch voor het woord en het bezorgt ook mij stress als ik me erdoor laat leiden. Hoe ik dat voorkom?

In een eerdere blog schreef ik hier ook over in de serie ‘Rust in je hoofd’: Moeten bestaat niet.

Zo probeer ik ‘moeten’ te vermijden!

 • De tijd te nemen voor dingen, niet op het laatste moment iets doen. Zoals koffer pakken bijvoorbeeld. Zo zit er minder moeten aan vast. Kan immers ook dag later die koffer doen.
 • Mijn dagen niet vol te plannen, maar meer go with the flow. Doen wat goed voelt op dat moment.
 • Bij algeheel gevoel van teveel moeten, gas terug nemen en vooral even ontspanningsactiviteiten inplannen.
 • Afspraken liever last minute maken dan weken, zo niet maanden vantevoren. Omdat ik nooit weet hoe ik me dan voel. En altijd ook onder soort voorbehoud.
 • Vooral scherp op mijn mindset blijven: WAAROM moet dat, Moet dat NU, moet IK dat doen? En wat gebeurt er als ik het NIET doe?

Deze dingen helpen mij steeds meer om moeten uit mijn vocabulair te halen en om te zetten naar ik zou graag willen. Geeft toch een heel ander gevoel, niet waar?

Moet jij ook zoveel van jezelf? Ervaar jij veel druk van buitenaf? Hoe ga je daarmee om?

4 gedachten over “Moeten = bron van al het kwaad?

 1. Het is knap als juist niet met de stroming meegaat….wat ik zelf soms retelastig vind. Het meer, meer presteren, de drukke agenda’s van iedereen…..ik ben steeds meer bewust om juist mijn agenda leeg te houden omdat ik daar het beste bij functioneer.

  Het “moeten” geldt voor mij ook, dat alles bijna perfect moet. Ook dat heb ik veel beter in de smiezen. 😉

  Like

 2. Hoi kesty dat is precies wat ik ook in mijn boek probeer duidelijk te maken. Je hele leven wordt je min of meer gedwongen te leven volgens de standaarden van anderen, echter na een hersen aandoening kan dat vaak niet meer. Dus pak die ” kans” en begin opnieuw! Je hoeft jezelf niet meer te bewijzen!

  Like

 3. Ja dat herken ik echt wat je zegt.ik kan ook mezelf veel druk opleggen terwijl dat niet nodig is. Loslaten blijft een uitdaging. Zeker als je gewend was als spin in t web te functioneren en alles te organiseren. Zoals ik 😉

  Like

 4. Ik ervaar zelf veel last van ‘druk’ nu, een tijdafspraak of deadline, kan ik echt slecht hebben. Terwijl ik voorheen het beste presteerde onder druk. Dan kwam echt die focus!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s