6 tips om vakantiespirit vast te houden

Het is weer zover, het ritme, de structuur en de saaiheid van het gewone leven is weer begonnen. En ik merk het gelijk aan mijn lijf, stug, stijf en moe. Hoe komt dat toch elke keer weer? Vorig jaar merkte ik het ook al na de zomervakantie. Dat ik me zo anders thuis voel, dan als ik weg ben op vakantie. En ik baal er zo van. Ik voel me op vakantie zoveel beter dan thuis. Dus ik ben eens na gaan denken. Wat is er zo anders thuis dan op vakantie? Alles, is daarop natuurlijk het eenvoudige antwoord.

Maar even serieus nu…

Op vakantie:

 • Ben ik de hele dag buiten, zeker nu met het kamperen.
 • Zijn er weinig tot geen moetjes. Geen wekker, geen deadlines, geen vast ritme.
 • Slaap ik veel meer ’s nachts. Ja, ik ga ook later naar bed en Isa ook. Maar worden ook allemaal later wakker, dus per saldo, slaap ik gemiddeld zeker acht uur op vakantie per nacht. Thuis is dat vaak zes a zeven uur.
 • Doet manlief heel erg veel. Van boodschappen tot koken et cetera. Ik heb dus veel en veel minder huishoudelijke taken.
 • Ik zit veel minder achter mijn iPad en op mijn telefoon, kortom minder schermtijd.
 • Ik beweeg veel meer.
 • Alles gaat in een veel langzamer tempo.
 • We leven veel meer met de dag.
 • Kan ik zelfs de dag doorkomen zonder rust moment ’s middags.

Hoe ga ik dit vertalen naar mijn dagelijks leven?

Het is eigenlijk heel simpel, als ik het zo op een rijtje zie. De afgelopen weken zijn hier heel druk geweest, dus ik gun mijn lijf nu even rust om bij te komen. Maar daarna ga ik hier echt mee aan de slag.

Hoe ga ik zorgen dat ik de vakantiemodus ook thuis ga volhouden?

Natuurlijk kan dat niet helemaal, want Isa moet nu eenmaal op tijd op school zijn en op training van haar sporten natuurlijk. Maar verder? Moet ik eigenlijk helemaal niets echt.

 • 1. Ik ga vaker met Isa op de fiets naar school, mits mijn knie dat trekt. Anders echt kijken naar elektrische fiets zodat mijn slechte knie ondersteunt wordt. Win-win: meer buiten en meer beweging.
 • 2. Ik ga het wandelen weer oppakken, dagelijks. Ook hier dezelfde win-win als bij bovenste punt.
 • 3. Ik ga eerder slapen. Echt. Manlief staat om 6.00 uur op dus ik ben altijd vroeg wakker. Misschien moet ik ook gewoon opstaan dan, mediteren en yoga oefeningen doen. Vanmorgen ook gedaan en is wel fijn begin van de dag. Alleen zooooo vroeg. Dit vind ik nog even een lastig punt. Maar meer slapen moet ik echt doen.
 • 4. Huishoudelijke taken verdelen over de week en niet als een gek snel, snel alles willen doen. Geldt voor alles. Vertragen is het antwoord hier. Blijft aandachtspunt voor mij.
 • 5. Minder schermtijd. Niet doelloos allerlei apps en sites langs gaan en timer zetten. Hier veel winst te behalen.
 • 6. Vast bewegingsplan maken: met fietsen naar school, wandelen, disq trainingen ne yoga. Kijken hoe mijn lijf hierop reageert, rustig opbouwen. Moet niet averechts werken.
 • Ben benieuwd hoe ik de komende weken dit ga volhouden. En of het goede gevoel van de vakantie hiermee terugkomt.

  Herken jij dit? Voel jij je tijdens vakanties ook anders dan tijdens je ‘normale’ leven?

  6 gedachten over “6 tips om vakantiespirit vast te houden

  1. Inderdaad , al die huishoudelijkheden verspreiden over de week. Dat helpt mij ook erg veel. Waar ik “vroeger” alles op 1 dag ( mijn enige vrije dag vd week) propte doe Ik nu 1 huishoudelijke klus op een dag( t liefste ‘s ochtends , maar als ik dan een afspraak heb schuif ik het ook met gemak naar de middag) en dat geeft me veel ruimte en overzicht.. en ik maak gemiddeld zo’n 10 000 stappen per dag omdat ik het hondje 4x per dag een half uurtje uitlaat. Hond blij en mijn hoofd is weer fris..

   Like

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s