Meer rust in mijn hoofd. Hoe doe ik dat?

Ik schreef het al in mijn blog laatst over hoe ik de vakantiespirit vast wil houden. Lukt dat? Nog niet helemaal, maar het laatste relaxte weekend zonder afspraken was een goed begin. En beviel ook erg goed.

Meer rust in mijn hoofd is een van mijn aandachtspunten. En dan is dat voor mij niet alleen ’s nachts meer slapen. Deze laatste maanden van het jaar ben ik toch vaak meer moe dan in de zomermaanden. Mijn lijf en geest hebben duidelijk meer rust nodig ook.

Hoe ga ik voor meer rust zorgen?

1. Leven in het hier en nu

Op dit moment komt er er al genoeg info binnen. Hier, vandaag en op dit tijdstip. Veel informatie wat je brein (je bewuste, je onderbewuste en je onbewuste) te verwerken krijgt. Als je je ook nog druk gaat maken over het verleden en toekomst wordt het teveel. Ik vind dat best lastig. Ik vind het soms ook fijn om vooruit te plannen. Maar teveel nadenken hierover, net als over ‘noodscenario’s’, geeft veel interne prikkels. En ook dat zorgt voor overprikkeling. Niet doen dus. Ik ga het weer echt actief proberen.

2. Singletasken

Singletasken zorgt ervoor dat je brein minder input krijgt en dus dat je meer focus en rust in je hoofd krijgt. Van nature ben ik een echte multitasker. Zijn niet alle vrouwen dat? Maar ik merk dat het me nu meer energie kost. Ik kan beter 1 ding tegelijk doen en dan bij voorkeur ook in een langzamer tempo. In the end heb ik dan meer energie over.

3. Me-time inplannen

Hoe leuk ik het ook vind om tijd te spenderen met vrienden, familie en andere mensen, ik heb tijd voor mezelf nodig. Tijd waarin ik helemaal alleen ben en niet gestoord wordt. Tijd waarin ik kan nadenken (niet teveel dus, zie boven), lezen, schrijven, mediteren, yoga doen, of whatever….Ik heb tijd alleen nodig.

Meestal doe ik dit door bewust niets in mijn agenda in te plannen en mijn telefoon op stil te zetten. Hierdoor krijg ik minder informatie binnen en prikkels die ik moet verwerken waardoor je tijd krijgt. Dit geeft rust in mijn hoofd. Binnenkort schrijf ik een blog over hoe ik meer me-time creëer voor mezelf.

4. Yoga

Hoe beter de conditie van mijn lichaam en geest is, des te meer rust ik in mijn hoofd heb. Yoga heeft me al vaak bewezen mij goed te doen. Het is weer hoog tijd dit structureel meer te gaan doen voor mij. Het is een heerlijke manier om meer rust in mijn hoofd te krijgen.

5. Buitenlucht

Een van de dingen die ik zelf heel graag doe als ik druk in mijn hoofd ben, is naar buiten gaan. Van de frisse lucht en bij voorkeur in de natuur, krijg ik echt energie en een rustig hoofd.

6. Stil staan / even niets

In het dagelijkse leven rennen we vaak overal heen. Ook ik. Even dit, even dat. Door die drukte creëer je veel onrust in je hoofd. Door bewuster dingen te doen, rustiger en af en toe even niets, ben ik rustiger.

7. Opgeruimd huis

Rommel in huis, zorgt voor rommel in mijn hoofd. Als het rommelig is in je huis, zorgt dat voor gedachten als, ‘ik moet de was nog doen’, ‘waar zijn mijn sleutels?’, ‘waar is die belangrijke brief ook alweer?’, ‘ik moet nog stofzuigen’ etc. Het zijn de gedachten die met de sleur van het dagelijkse leven meekomen. En voor veel interne prikkels zorgt. Hoe opgeruimder mijn huis, hoe rustiger mijn hoofd.

8. Minder inplannen

Een drukke agenda zorgt voor een druk hoofd. Als ik een overkill voel, een onrust in mijn lijf, maak ik mijn agenda leeg. Plan zo min mogelijk in. Dit schept automatisch meer rust.

9. Focus op de kern

Voor iedereen is de kern anders. Voor mij is dat zorgen voor Isa, ons gezin lekker laten draaien en mijn eigen dingen als bloggen, yoga etc. Als ik te druk ben en mijn agenda leeg maak, zijn dit de dingen waar ik op focus. En dan in eerste instantie alleen het gezin.

10. Ademhalingsoefeningen

Een simpele manier om rustig te worden is door het doen van ademhalingsoefeningen. Door te focussen op de ademhaling, geef je je brein iets te doen. Ik doe dit regelmatig in combinatie met mediteren. Heerlijk!

11. Mediteren

De ontdekking voor mij. Het is een van de fijnste dingen om te doen vind ik, geeft letterlijk lucht en ruimte in mijn hoofd. Tegenwoordig doe ik veel binaural beats meditaties. Ik knap hier echt van op als ik overprikkeld ben. Ik mediteer vooral via Meditation Moments app. Iedereen met hersenletsel zou dit moeten proberen vind ik. Het is echt niet zweverig en al is het dat wel, probeer het echt. Ik weet zeker dat het je in ieder geval even een rustpunt geeft en dat alleen is al heerlijk toch?

12. Loslaten

Onrust in mijn hoofd wordt vaak veroorzaakt, doordat ik wil vasthouden aan bepaalde dingen. En wanneer het niet lukt om daar aan vast te houden, krijg ik onrust en een ontevreden gevoel in mijn lijf. Bijvoorbeeld opgeruimd huis, dat is niet altijd realistisch in een gezin in het weekend bijvoorbeeld. Als ik dat probeer los te laten heb ik een relaxter weekend en dus meer rust. Ik schreef hier al een keer een aparte blog over. Voor mij nog steeds een ontwikkelpunt.

13. Digitale detox

Apparaten zuigen mijn energie weg en zorgen voor veel onrust in mijn hoofd. Vooral omdat ik er altijd te lang op zit! Als ik dit voel is het eigenlijk al te laat. Maar wil ik meer rust, dan moet ik ze wegleggen, geen blogs schrijven, geen filmpjes kijken. Dan knap ik zienderogen op. Hier geldt eigenlijk dat ik het niet zo ver moet laten komen…..Mijn grenzen dus beter moet bewaken.

14. Creatief bezig zijn

Creatief bezig zijn is voor mij ook een vorm van ontspanning en geeft rust. Ik gun mezelf er alleen te weinig tijd voor. Terwijl ik het wel heel leuk vind. Het schijnt ook echt goed voor je te zijn. In essentie komt het hier op neer: je wordt creatiever waneer je brein meer neurologische verbindingen aan maakt. Die verbindingen maakt je brein aan wanneer je nieuwe dingen leert en jezelf regelmatig uitdaagt. Dus niet wanneer je altijd maar in je veilige comfort zone blijft. Het is dus aan te raden om uit je comfort zone te komen.

Met deze 14 dingen, ga ik de komende maanden aan de slag. Hopelijk kom ik dan de wintermaanden met wat meer energie door dan voorgaande jaren.

Herken jij hier dingen in? Wat is jouw beste tip om meer rust in je hoofd te krijgen?

Wil je meer lezen over rust in je hoofd? Lees dan mijn andere blogs hierover:

Rust in je hoofd #1: Moeten bestaat niet!

Rust in je hoofd #2: Kies echt en bewust voor jezelf

Rust in je hoofd #4: loslaten

Rust in je hoofd #5: Weet wat voor jou geluk is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s