Het is er weer tijd voor. Ik wil van alles minder.

Een terugkomend fenomeen voor mij. Een moment van bezinning, een moment om weer even alles onder de loep te nemen. Ik wil teveel, standaard. Ik heb teveel ideeen in verhouding tot mijn energie. Ik vind teveel dingen leuk, zie teveel mogelijkheden en ga zo maar verder. Ik wil altijd nieuwe dingen doen, nieuwe dingen starten. Dat is nu even klaar. Tijd om keuzes te maken. En te gaan minderen, met alles. Want teveel opties, teveel van alles zorgt voor onrust. Ook in mijn hoofd en dat is het laatste wat ik wil.

Minder spullen

Ongemerkt wordt je huis toch steeds weer voller dan je wilt. Bij ons wel inmiddels. Ontspullen is eigenlijk een soort hobby geworden. Ik merk dat het weer tijd is voor rigoreuze actie. Kasten raken weer te vol, ik heb geen overzicht meer. Ik ga dus weer van kast naar kast en doorloop het hele huis. Het liefst alleen want dat schiet het meeste op. Starting today!

Minder speelgoed

Isa bulkt van het speelgoed. Van haarzelf maar ook van broer en zuslief. Ik ruim dit geregeld op maar het blijft veel. Besloten om dit jaar met Sinterklaas dus geen zak vol speelgoed cadeautjes te doen. Het wordt een combi van praktisch, iets wat ze graag wil hebben, iets om te lezen en iets om te dragen. Ze weet toch al waar de cadeautjes vandaan komen 😉.

Minder kleding

Ik ben goed in kopen. Van kleding, schoenen enzo. Maar ik heb besloten dat ik nu alleen iets ga kopen als ik het nodig heb. Mijn kast puilt uit. Geldt ook voor die van Isa. Gericht kopen en 3 keer nadenken voor ik het bestel. Soms ook gewoon even een nachtje in mijn online winkelwagentje laten staan en daarna kijken of ik het echt nog wil hebben. Het werkt, echt waar.

Minder eten

Ik ga anders eten, ben al bezig met de voorbereidingen. Koolhydraatbeperkt eten volgens het GOK principe. Het schijnt dat je met 3 hoofdmaaltijden echt geen trek meer hebt tussendoor. Dat lijkt me ideaal. Meer eetrust en minder eetmomenten, lijkt me heel fijn. En meer energie hierdoor en minder kilo’s.

Minder vlees

Het staat me steeds meer tegen, het eten van vlees. Wat ik wel eet is ook vrij beperkt. Ik wil minder vlees eten, meer alternatieven. Eens kijken wat dat voor me doet. Ik zag laatst een documentaire over hoe kippen leven, nou mijn maag draaide er weer van om. Waarom eet ik het dan nog, vroeg ik me af.

Minder randactiviteiten / vrijwilligerswerk

Ik ben gestopt met mijn vrijwilligerswerk voor Dream4Kids. Met veel liefde gedaan. Maar de mensen waar ik een klik mee had daar, zijn inmiddels weg en de samenwerking ging de laatste tijd niet zo soepel, dus dan is het zonde van mijn energie. Die kan ik beter inzetten.

Ik ga me ook niet meer voor van alles qua cursussen en webinars inschrijven. Ik wil nog steeds het traject van Life of Chrisje afmaken, dus daar gaat mijn focus op liggen de komende maanden.

Minder bloggen / minder websites

Ik blog omdat ik het leuk vind, het contact met mijn lezers en collega bloggers een aanvulling op mijn leven zijn. Maar ook hierin moet ik keuzes maken en hieraan vast houden.

Vol enthousiasme ben ik in februari begonnen met de Club van moeders met hersenletsel. Maar de praktijk wijst uit dat het voor niet iedereen te doen is om regelmatig te bloggen en er dus teveel op mij neerkomt. En dat was niet de opzet van deze website. Ik ben dus nu bezig met plan B voor deze site / dit idee. Zodra ik daar uit ben, deel ik het uiteraard ook met jullie.

Minder social media

Hiemee bedoel ik vooral niet doelloos langs social media zappen. Je wordt daar zo door leeggetrokken qua energie. Gericht mensen volgen en gericht af en toe kijken is prima en leuk. Vooral ook bewust bezig zijn met bepaalde kanalen en de rest dus gewoon niet doen. Prima. Een terugkerend fenomeen dit, digitaal detoxen. Ook nu weer.

Maar ik wil ook meer.

Meer ontspanning. Meer buitenlucht. Meer beweging. Meer plezier. Meer tijd met vriendinnen. Meer quality tijd met Isa. Meer quality tijd met manlief. Meer slaap. Meer tijd met familie. Meer lachen.

Door bepaalde dingen dus minder te gaan doen, heb ik straks automatisch ook meer tijd en ruimte voor dingen van mijn ‘ik wil meer lijstje’. Binnenkort deel ik met jullie hoe ik meer ME-time ga realiseren!

Meer leven in plaats van overleven

NB. Deze blog is mede mogelijk gemaakt door de inspiratie van een blog van Patty Golsteijn, miss Cut the Crap. Natuurlijk wel met mijn eigen tekst en invulling. Thanks Patty!