Meer me-time

Vorige week schreef ik al dat ik van alles minder wil. Vooral van de dingen die energie slurpen en niets bijdragen aan me beter voelen. Maar ik wil ook meer. Meer ME-TIME bijvoorbeeld. Maar hoe krijg ik dat nou  voor elkaar? En ook op een manier dat het op langere termijn ook gaat werken natuurlijk. De volgende stappen gaan me daar hopelijk bij helpen.

Stap 1: Mijn agenda onder de loep nemen

Al mijn afspraken voor de komende maand kritisch bekijken. Zijn ze nuttig en nodig? Kunnen ze eventueel ook per mail of per telefoon? Ik denk dat ik dit meestal redelijk goed onder controle heb. En als er momenten zijn dat dit niet zo is, kan ik ook best goed die agenda leegmaken.

Stap 2: Rekening houden met uitlooptijd

Dit is een tip die ik voorbij zag komen bij een lotgenote. En dit zou ik meer moeten doen. Extra tijd in mijn agenda inruimen tussen afspraken en bezigheden. En 60 minuten voor de lunch en 2 snack/adem/ontspan pauzes van 30 minuten inplannen. En tijdens die lunch en andere breaks geen cognitieve activiteiten doen tegelijk. Bijvoorbeeld scrollen op social media 😦

Stap 3: Me time echt inplannen

Op mijn favoriete moment van de dag 15 minuten puur voor mezelf inplannen. In week 2 dit verdubbelen tot 30 minuten en in week 3 tot 60 minuten. Dit is wel een uitdaging voor mij. Want wat ga je dan doen in die Me-time tijd. Zie het volgende punt.

Ik besluit dat ik begin met het inplannen van deze echte tijd voor mezelf aan het begin van de dag, gelijk als ik Isa naar school heb gebracht.

Stap 4: Wat doe ik tijdens me time?

Ik bedenk een lijstje met dingen, die ik fijn vind om te doen. Niet omdat het moet, maar omdat ik dat fijn of leuk vind. Ik zou bijvoorbeeld de volgende dingen kunnen gaan doen: schrijven, wandelen, yoga doen, mediteren, fietsen, thee drinken op de bank, een serie kijken.

Ik denk er ook over om de hangmat in onze studeerkamer op te hangen en daar in te gaan liggen met op mijn hoofd de Bose noise cancelling koptelefoon en een binaural meditatie. Heerlijk!

Stap 5: Een dag waarop ik niets doe

Een dag waarop ik niet mijn to do lijst ga afwerken, niet de was weg ga werken, niets doet wat eigenlijk moet. Niet toegeven aan de gedachte dat ik een boel moet doen. Ik verheug me nu al op die dag :-). Wij proberen hier thuis in te voeren dat manlief 1 x in de week alvast de avond ervoor kookt voor ons. Nu in de tijd van de stamppot heel handig. Dan hoef ik die dag erna niet te koken. Bevalt heel goed. Dag erna doen we soep en brood dag, ook geen kookdag voor mij dus. En dan is het weekend en kookt manlief vaak. Ik vind koken leuk, maar vaak is dat mijn minst goede moment van de dag. Zo is dat goed opgelost.

Stap 6: Meer en minder lijst maken

Dit is een goede tip die voorbij kwam bij mijn ‘cursus’ Mijn Plan de Campagne, van Life of Chrisje. Maak een lijst met 2 kolommen: links is voor meer, rechts is voor minder. Noteer in de linkerkolom waar je meer van wilt en in de rechter wat je minder wilt. Dit is iets wat ik de komende maanden ga maken, dit overzicht. Want wat wil ik nu meer. In mijn blog vorige week gaf ik het al deels aan. Ik ga dit nog meer uitwerken en concretiseren. Bijvoorbeeld ik wil meer met Love your Life. Maar wat wil ik precies daarmee dan bereiken en hoe ga ik dat realiseren.

Stap 7: Nee leren zeggen

Ik kan nee zeggen. Niet altijd makkelijk maar ik weet wat ik wel en niet kan of zou moeten doen. En ik voel ook niet de behoefte om sorry te zeggen als iets niet kan. Als ik iets belangrijk vind, doe ik het soms toch, ook al weet ik dat ik eigenlijk nee zou moeten zeggen. Afwegen heet dat. Maar nee zeggen, hoort er soms helaas bij, bij een leven met hersenletsel.

Stap 8: Onderscheid maken tussen to do en een idee

Door door alle items op mijn to do lijst lopen en bekijken of het taken zijn, die echt vandaag moeten gebeuren, of dat het slechts ideeën zijn, die ook later kunnen. Die laatsten op een aparte lijst zetten. Ze horen niet op mijn to do lijst. Bedenk je, als je dit ook gaat doen, ook of het door jou gedaan moet worden, of het nu gedaan moet worden en of het echt moet.

Dit is nog wel een punt van aandacht voor mij, want er zijn op de meeste dagen best wat items op mijn to do lijst, die helemaal niet perse vandaag moeten. Die ook heel goed op een later moment kunnen. Ik leer dit wel steeds beter. Eigenlijk moet er heel weinig echt. 

Stap 9: Een focus dag inplannen

1 dag per week in mijn agenda blokken als focus dag. Of een dagdeel. Een dag zonder afspraken, geen mail checken, geen social media.  Maar op die dag werk ik aan een project die ik belangrijk vind. Dat kan iets met mijn blog zijn, maar ook iets persoonlijks, zoals voorbereiding op komst van onze nieuwe puppy.

Dit doe ik deels wel al. Zo doe ik op donderdagochtend de to do’s uit mijn mail. Zie mijn blog over hoe ik mijn mail organiseer.  Op vrijdag doe ik de financiën doorlopen. Ik ga dit toch wat verder doorvoeren de komende tijd.

Ik ben heel benieuwd of ik met dit lijstje wat meer ME-TIME kan creëren. Dat slaat natuurlijk ook prima aan bij wat ik vorige week al zei, over meer leven in plaats van overleven. Ik wil gewoon, ook met mijn beperkingen die ik nu heb door hersenletsel, het beste leven leven dat ik kan. Mijn beste leven. Op een manier die ik het liefste heb, waar ik het meeste levensgeluk uit haal. Daar hoort ME-TIME zeker bij voor mij. Ik ga ervoor.

Is voor jou ME-TIME ook belangrijk?? Hoe zorg jij ervoor dat je dat echt hebt?

Een gedachte over “Meer me-time

  1. Me time dat zijn voor mij echt de haak-uurtjes en eigenlijk ook de rondjes met de hond ( hoewel dat ook voor de hond me-time is😉)
    Ik plan mijn huishoudelijke plichten en vrijwilligerswerk altijd in de ochtend .. dan ben ik op mijn best.. en tja huishouden ,.. dat kan maar beter vast gedaan hebben dan dat je er de hele dag tegenaan zit te hikken.💁🏻‍♀️ Smiddags kan ik dan lekker zitten haken… heeerlijk..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s