Arbeidsongeschikt. En dan? Voordat ik hersenletsel op liep, werkte ik fulltime als projectmanager marketingcommunicatie. Een groot deel van mijn identiteit, was onlosmakelijk verbonden met die baan. Logisch als je daar het grootste gedeelte van de tijd bent natuurlijk.

Toen ik thuis kwam te zitten, viel dat weg. Ik werkte wel al 2 dagen per week thuis, dus het meer thuis zijn, was nog niet eens het ergste. Het missen van het werk ook niet, dat miste ik ook niet heel erg. Collega’s had ik altijd op afstand, ook tijdens mijn werkzame leven. Wij werkten namelijk veel online en locatie onafhankelijk. Maar wat miste ik dan wel?

Geen werk = weg zingeving?

Een stukje zingeving is daarop het antwoord. Iets nuttigs met je dag en je tijd doen. Iets voor een ander betekenen en voldoening voor jezelf eruit halen. Ik heb dat nodig. En nee, ik krijg dat niet van huismanager spelen en voor mijn kind zorgen. Niet alleen dat. Al doe ik vooral het laatste met alle liefde. Maar ik ben en wil meer dan dat.

Waar haal ik mijn voldoening nu uit?

Tijdens mijn revalidatie, heb ik geprobeerd terug te gaan naar mijn oude werk, door vrijwilligerswerk te doen in mijn vakgebied bij Dream4Kids. Gewoon vanuit huis op tijden dat ik me goed voelde. Dat was super fijn! Iets doen wat ertoe doet, anderen helpt en voldoening geeft.

Na een tijdje ben ik begonnen met mijn persoonlijke blog, Love your life. Later gevolgd door de site voor de Club van Moeders met hersenletsel. Als samenwerking met andere NAH moeders. En uit het schrijven van blogs en het contact met mijn mede bloggers, en lezers, haal ik veel energie en voldoening. Inmiddels schrijf ik daarom ook voor Love2bemama en soms nog voor de Hersenstichting.

Ik ben altijd op zoek naar wat ik kan, ook nu ik hersenletsel heb. Heb het nodig om met nieuwe dingen bezig te zijn, iets opbouwen/uitbreiden. Noem het op. Altijd ideeen ook om iets nieuws op te zetten.

Ik ben dan wel arbeidsongeschikt, maar ook nu nog geschikt voor zoveel wel.

Ik denk ook echt dat je ook met een beperkte energie een mooi leven kunt hebben. Op jouw manier. Werk is maar een onderdeel van je leven en niet je complete bestaan. Dat is voor mij echt zeker.

Hoe zit dat voor jou? Ben jij ook arbeidsongeschikt? Waar haal jij je zingeving / voldoening uit?