Tips om je week in te delen als je hersenletsel hebt

Ik leef inmiddels bijna 5 jaar met hersenletsel. Ongelooflijk hoe snel de tijd voorbij vliegt. In die jaren heb ik van alles geprobeerd. Wel een dagindeling, geen dagindeling, go with the flow, zien wat de dag me brengt. Maar eigenlijk ga ik gewoon veel te vaak over mijn grenzen. Nog steeds. Dat zal ook wel nooit helemaal over gaan. Deels door mijn karakter, deels door het feit dat ik zoveel leuk vind, deels doordat het gewoon moet soms en ik geen keuzes heb. Maar ik ga het weer proberen. Mijn energie beter verdelen. En dat ga ik op de volgende manier doen. Misschien heb jij er ook wat aan, daarom deel ik het hier met je.

Stap 1 Opschrijven van al mijn vaste weektaken / bezigheden

Dit zijn dingen die elke week terugkomen. Omdat het ‘moetjes’ zijn of dingen die je graag wilt doen. In mijn geval zijn dat deze dingen:

 • Financiën
 • Mail to do
 • Weekmenu maken
 • Was doen / opruimen
 • Kleine huishoud klusjes
 • Wandelen met de hond
 • Yoga
 • Eetplan maken
 • Fysio
 • Schrijven voor blog Loveyourlife
 • Schrijven voor Love2bemamam
 • Koken of voorbereiden
 • Mediteren
 • Binaural beats
 • Rusten

 

Stap 2 Vaste rustmomenten bepalen op een dag

Vervolgens heb ik voor mezelf een aantal vaste rustmomenten op een dag bedacht.  Voor mij zijn dat deze:

 • Na de ochtendspits
 • Na de lunch
 • Na de middagspits van ophalen
 • Na avondeten

Rustmoment betekent voor iedereen wat anders. Na het wegbrengen naar school van Isa, ga ik vaak eerst lekker buiten Boris uitlaten. Dus dat is een fijn moment van de dag. Daarna ga ik vaak gewoon even op de bank zitten met een kop thee. (en vaak mijn telefoon….ik geef het toe). Dat moet ik echt anders gaan doen. Of minder lang. Na de lunch ga ik even boven op bed liggen in een poging te slapen, maar dat lukt 9 van de 10 keer niet. Maar goed dan heb ik wel gerust. Soms doe ik dan ook een meditatie of yoga nidra ofzo. Na de middagspits van ophalen, wel of niet spelen, plof ik ook meestal op de bank en lees wat of kijk filmpje. Na het avondeten, ga ik meestal ook even naar boven om me af te zonderen.

Stap 3 De dagen verdelen in blokken

Ik heb vervolgens de doordeweekse dagen verdeeld in blokken.

Maandag / dinsdag / donderdag

 • Van 8.30 uur – 11.30 uur is een blok waarin ik dingen kan inplannen.
 • Van 11.30 uur – 14.00 uur is een redelijk vaststaand blok.
 • 11.30 ga ik lunchen12.00 ga ik rusten tot ongeveer 13.00/13.15Daarna ga ik Boris uitlaten.
 • Dan heb ik van 14.00-15.00 een kort blok waarin ik dingen kan inplannen, maar liever plan ik hier vast een meditatie brain waves in (binaural beats). Omdat ik tegenwoordig niet meer slaap overdag, kom ik van zo’n binaural beats sessie weer een beetje bij, vlak voor ik Isa op haal. Dat doe ik dan gewoon op de bank.
 • Dan het blok van 15.00 uur – 17.00 uur. Dit is een variabel blok, ligt eraan hoe de dag tot dan toe is geweest, wat Isa doet, of ze uitspelen is of hier iemand speelt. Of we ergens heen moeten.

Woensdag 

Dat is eigenlijk mijn ME-time dag, omdat manlief dan vrij is. In de praktijk hebben we eigenlijk altijd een volle dag en vliegt hij van hot naar her. Ik wil gaan proberen vanaf nu echt de volgende dingen in ieder geval op deze dag te doen:

 • Yoga (ochtend)
 • Schrijven voor mijn blog (middag)
 • Wandelen met Boris en Maarten (ochtend)

Vrijdag

 • Van 8.30 uur – 11.30 uur is een blok waarin ik dingen kan inplannen.
 • Van 11.30 uur – 14.00 uur is een redelijk vaststaand blok weer.
  • Om 11.30 uur doe ik een meditatie
  • Om 12.00 uur ga ik lunchen
  • Om 12.30 uur Isa ophalen uit school
  • Om 13.00 uur rusten
  • Om 14.00 uur Boris uitlaten
 • Vanaf 14.30 uur is het een flexibel blok en kijk ik wat de dag ons brengt.

Stap 4 Invullen in agenda

Eigenlijk betekent het dat ik in de ochtend een flexibel blok heb van 8.30 tot 11.30 waarin ik ‘ mijn dingen’ kan inplannen. En dan ook nog op een slimme manier. Dus afwisselen ‘hoofd’ en ‘niet-hoofd’ dingen. Cognitief of niet cognitief.

Voor mij is dit bijvoorbeeld een goede indeling:

 • 8.30 uur Boris uitlaten (20 min.)
 • Maximaal 1 uur pc werk /ipad etc.
 • Koken voorbereiden of vast iets maken (30 min.)
 • Huishouden (30 min.)
 • Meditatie (30 min.)

Daarna begint eigenlijk mijn vaste blok met lunch, rusten, weer Boris uitlaten en mediteren en Isa ophalen. Als ik dus een weekplanning ga maken, moet ik rekening houden met eventuele afspraken van bijvoorbeeld fysio, kapper etc. Dat valt in mijn flexibele blok en daar moet dus iets anders voor wijken. Het klinkt zo simpel…..

Ik verdeel dus de dingen die ik graag doe over de dagen, voornamelijk in de flexibele blokken. Zo vind ik schrijven heel leuk, maar pc werk zuigt energie weg. Dus dat moet ik beperken. In principe zou ik elke dag een uur hieraan kunnen besteden. Mits ik me goed voel. Dit is inclusief social media promo etc. En ik voel me lang niet altijd goed, dus schrijf ik zeker niet elke dag.

DUS ik ga het weer proberen, mijn weken beter in te delen. En me meer aan mijn eigen regels te houden.

Ben benieuwd hoe anderen dit doen. Ben jij bewust bezig met je week inplannen of ben je meer van ‘go with the flow’ ?

 

 

Een gedachte over “Tips om je week in te delen als je hersenletsel hebt

 1. Wat een herkenbare blog. Ik plan meer per dag/dagdeel, maar heb nog geen vaste indeling per week. Ik probeer inspanning en ontspanning af te lossen, probeer ook te slapen ’s middag (wat ook mij soms niet lukt helaas). Mediteren doe ik als ik uit bed kom en ook voor het “blok” koken/samen eten/afwas.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s