11 survivaltips om 3 weken zonder school door te komen als moeder zijnde

Het is echt waar. De scholen zijn met ingang van vandaag 3 weken dicht. 3 weken!!! Dit betekent dat je je kind(eren) 3 weken lang om je heen hebt. Dat is voor iedereen pittig, maar zeker voor ons moeders met hersenletsel. Je hebt geen moment rust als je niet uitkijkt.

Hoe ga jij dit als moeder met hersenletsel ‘overleven‘?

1. Sta eerder op als je kind

Ik ben helaas altijd vroeg wakker inmiddels (6.00 uur vaak). Soms ga ik dan gelijk wat yoga oefeningen doen en/of een meditatie. Mijn dag begint dan zoveel fijner. Ik zou dat eigenlijk elke dag moeten doen! Maar misschien is dit wel enige moment van de dag dat je tijd voor jezelf hebt? Gebruik hem dan ook echt, zeker nu!

2. Bedtijd

Ga uur eerder naar bed dan normaal. Makkelijkste manier om extra rust te pakken. En kans groter dat eerste punt ook gaat lukken!

3. Mediteren met Meditation moments

Gebruik Meditation moments app met oortjes / koptelefoon als je kind bijvoorbeeld even speelt, tv kijkt of schermtijd heeft. Ga op bank liggen met je ogen dicht of slaap masker op en zet een binaural waves muziekje op!

Dit helpt echt! Echt mijn life saver, zeker nu!

4. De 3 R’s

Rust, reinheid en regelmaat. Ik heb voor vandaag een schema gemaakt voor Isa met schooltijd, ontspantijd, beweegtijd en buitentijd. Hierin heb ik ook gekeken wanneer ik rust kan pakken. Ik ga bijvoorbeeld eerder lunchen, als zij zelfstandig iets doet. En zij luncht daarna met papa en laat daarna samen met papa de hond uit. In die tijd ga ik boven rusten.

Verder houden we reguliere opstaantijden aan van de normale schooldagen. Woensdagmiddag houden we vrij en weekend is weekend.

5. Gebruik alle ruimtes in huis

Natuurlijk afhankelijk van ruimte in je huis. Wij hebben beneden een vrij grote extra werkkamer (een luxe I know) en die nu gebombardeerd tot klaslokaal. Hier gaat Isa schooltijd doorbrengen. Van 8.00 uur tot 15.00 uur (of wat korter). Met breaks natuurlijk, voor fruittijd, lunch, buiten spelen en bewegen en creatief bezig zijn. Die breaks doen we zoveel mogelijk in de huiskamer en buiten. Ik neem mijn rustmomenten boven op mijn slaapkamer. En Isa kan boven tv kijken of film op logeerkamer, dat is nu de bioscoop. Zo hebben we een duidelijke afscheiding.

6. Stem af met je partner

Werkt je partner ook thuis? Die van mij wel. We hebben bedacht dat hij in onze woonkeuken aan de eettafel gaat werken. Ook zijn eigen plek dus.

Verder heb ik met hem dus afgestemd dat hij ook op een aantal momenten als back up fungeert voor Isa of zelfs ook een schoolonderdeel gaat oppakken. Krijgen vandaag en morgen instructie en materiaal van school, dus dat wachten we even af.

7. Maak huisregels

Om het leefbaar te houden voor alle partijen. Maak duidelijke afspraken en zet ze op een groot papier en hang het op de koelkast op als reminder.

Zoals:

  • Naar elkaar toe lopen om iets te zeggen ipv roepen/schreeuwen.
  • Tijdens ‘schooltijd’ Isa rust en stilte in huis. Net als tijdens rusttijd mama!
  • Tussendeuren dicht houden.

8. Stoplicht

Dit kan goed idee zijn om aan te geven aan je kind hoe je je voelt en je je af en toe even terug kunt trekken. Als je kinderen hier oud genoeg voor zijn natuurlijk.

Je maakt echt een stoplicht op papier / of 3 losse cirkels waarbij de kleuren dit betekenen:

  • groen ( kom lekker binnen)
  • geel ( eerst kloppen, mama is een beetje moe)
  • rood (betreden op eigen risico en alleen als het huis in de fik staat )

9. Huishouden gaat ook door

Laat kind helpen met huishouden, vinden ze vaak nog leuk ook. Neem het op in de dagplanning. Was opvouwen, vaatwasser uitruimen, tafel dekken, helpen met koken, stoffen, stofzuigen, dweilen. Isa is 8 jaar en kan dit allemaal makkelijk.

Je hoeft het niet alleen te doen. Met zijn allen thuis, taken verdelen dus!

 

10. Koken

Eet gezond, natuurlijk altijd. Zoveel mogelijk vers. Kook eens wat vaker voor 2 dagen en vries het in. Maak het je wat makkelijker als het kan. Why not?! Zal proberen komende dagen nog wat super makkelijke, gezonde, hier-succesvolle recepten te delen.

11. Wees flexibel en hou het gezellig

En last but not least…probeer flexibel te zijn. Is je kind moe van het schoolwerk of heeft het geen zin? Ga even naar buiten, doe een paar gekke oefeningen en ga daarna verder. Verzin ook wat leuke items om te doen, genoeg te vinden op het internet. Natuurlijk is deze situatie voor niemand leuk. Maar probeer overal het voordeel van in te zien, het mooie. Extra tijd met elkaar, meer stilte en rust overal. Tijd voor bezinning, tijd voor achterstallige klusjes thuis, tijd om kledingkasten uit te mesten, tijd voor….vul maar in!

En natuurlijk gelden niet al mijn tips voor iedereen. Maar hopelijk haal je er wel iets uit waar jij wel wat aan hebt!

Heb jij nog een extra tip voor moeders (met hersenletsel), om te voorkomen dat ze doordraaien? Dan hoor ik het heel graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s