Zo doen wij het: leven in quarantaine

4 weken hebben we erop zitten. 4 weken van thuisonderwijs. 4 weken van met zijn allen leven op 135 m2. 4 weken ook van mooi weer. En oh, wat zijn we daar dankbaar voor. Onze lieve hond ook. Die weet niet wat hem overkomt, met iedereen thuis.

Maar hoe doen wij dat dan? je leest er heel veel over op internet. Van hele schema’s, tot tips en tools hoe je je kinderen moet vermaken. De online cursussen worden ook de grond uit gestampt alsof het niets is. Super cool natuurlijk, want dan kan de balletles of muziekles van je kind gewoon doorgaan. Hier ligt alles plat. School, werk en sport. Hoe ga je dan om met je dagen?

Laten we voorop stellen, dat er voor mij persoonlijk niet heel veel veranderd is. Door mijn NAH ben ik namelijk al veel thuis. Alleen niet met iedereen thuis. En dat verschil maakt een wereld van verschil voor mij. Veel meer geluid en prikkels in huis. En dan nog een enorme taak erbij, het thuisonderwijs voor Isa.

Hoe bevalt thuisonderwijs?

Eerlijk? Ja natuurlijk. Aan de ene kant vinden we het fijn dat we niet hoeven te haasten om om 8.30 uur op school te zijn. Alhoewel we thuis vaak tussen 8.00 en 8.30 al beginnen met het schoolwerk. Maar Isa mist haar vriendinnen natuurlijk enorm en school in zijn algemeenheid ook. Het doen van het schoolwerk gaat op zich wel goed. In het begin deed ik alles samen met haar, ook om te zien wat ze precies moest doen. Ze werken bij haar op school met Google Classroom, Cloudwise en allerlei applicaties als Junior Einstein, Squla, Gynzy kids etc. En we hebben in het begin haar schoolboeken en werkboeken allemaal opgehaald.

Er is veel online werk. Daar ontkom je niet aan vrees ik. We proberen het wel een beetje af te wisselen hier thuis. Dus online afwisselen met iets op papier, maar dat is soms lastig.

Hebben wij een structuur of schema?

In week 1 heb ik een schema gemaakt, volgend op ritme van school en passend bij ons leven. Dat volgen we nu nog steeds wel, al is het niet heel straks op tijd ofzo.

Wat ik wel belangrijk vind, is om ons eerst klaar te maken voor de dag. Dus niet in pyama met schoolwerk beginnen. Dat voelt toch anders.

Schema houdt verder in dat we beginnen met hoofdvakken als rekenen en spelling. Starten meestal voor 8.30 uur. Dan rond 9.30/10.00 uur een fruitbreak en frisse neus halen door Boris uit te laten.

Daarna weer door met schoolwerk tot lunch (tot ca. 12.00 uur).

Dan ga ik boven rusten. Isa werkt dan door aan schoolwerk als ze nog niet klaar is. Als dat klaar is, mag ze even op ipad/tablet ofzo. Na mijn rusten check ik schoolwerk. Losse eindjes maken we af en dan is het tijd voor ontspanning.

Mijn persoonlijke tips

  • Start op vast tijdstip met schoolwerk, liefst in aparte ruimte.
  • Maak duidelijke afspraken met je kind.
  • Maak een schema, dat werkt gewoon goed bij kinderen.
  • Wees wel flexibel. Heeft je kind een offday, wees dan wat soepeler of wijk af van je schema en ga wat meer naar buiten. Frisse lucht doet altijd goed!
  • Eet gezond. Ook nu. Zeker nu.
  • Zorg voor opgeruimd huis. Ik krijg anders heel onrustig gevoel.
  • Beweeg, beweeg en beweeg. Wij laten natuurlijk paar keer per dag de hond uit dus dat zit wel goed. Verder gaan we soms na het avondeten naar speeltuin met de fiets. Of fietsen uurtje door de omgeving. Ook gaan we regelmatig wat langer wandelen met Boris in natuurgebied hier vlakbij of bij de Vinkeveense Plassen. Change of scenary doet ook wonderen.

Geluk is…

Het geluk zit hem echt in kleine dingen. Dat is wat deze corona tijd mij weer leert. Isa vindt het heerlijk dat papa nu ook elke dag thuis is (en werkt). We proberen nog meer mooie herinneringen te maken dan normaal. Te focussen op mooie kleine, dagelijkse dingen. Zoals de roze bloesem in de boom bij de buren. Een heerlijk theetje met een paaseitje. Samen kaarten maken voor mensen die we missen. Met zijn allen in de huiskamer slapen en bioscoopje spelen. Een heerlijk paasontbijt gemaakt door dochterlief en lekker vaak knuffelen met Boris.

Bovenal is geluk natuurlijk, juist nu, gezond blijven! En daar doen we heel hard ons best voor. En denken dagelijks aan de gezinnen die door een hel gaan. De coronahel.

Laten we met zijn allen deze intelligente lockdown in godsnaam volhouden!!!! Zodat we hopelijk straks weer een enigszins normalere, maar vooral gezonde samenleving terug krijgen. 🙏

Wij gaan met vertrouwen week 5 in, ook al zijn we moe, ook al willen we het anders. Het moet nog even zo.

Hou vol lieve volgers, blijf gezond!

4 gedachten over “Zo doen wij het: leven in quarantaine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s