12 tips om te herstellen van overbelasting bij hersenletsel

We kennen het allemaal helaas wel denk ik. Overbelasting. Zeker in deze coronatijd. Ja, je hoeft minder van huis, maar nee dat betekent niet meer rust. Zo ervaar ik het in ieder geval helemaal niet. Continu zijn er mensen in huis en je hebt een mega belangrijke taak: thuisonderwijs! Dus meer rust? Dacht het niet. En overbelasting ligt op de loer dan. Voor iedereen, maar voor mensen met hersenletsel nog net even wat meer. Het schakelen tussen elke keer weer een andere situatie, kost ons veel energie. Energie die we eigenlijk niet hebben…

Ik hoor de laatste dagen veel lotgenoten dat ze erdoor heen zitten. De lockdown heeft zijn tol geeist. En ik herken het want tijdens de afgelopen weken heb ik het ook regelmatig gevoeld. Een verergering van klachten. Bij mij betekent zoiets bijvoorbeeld dat ik meer en sneller last van overprikkeling heb en het gevoel in mijn linkerarm -en been ook meer verdoofd is. Als je dat negeert, heb je voor je het weet een ware terugval te pakken. En dat moet je voorkomen.

Soms kan zo’n periode voor een soort paniekgevoel zorgen. En ben je bang dat dit het nu is. Hoe kom je hier weer uit en hoe kom je weer in een stabiele of stijgende lijn terecht?

12 tips om te herstellen van overbelasting bij hersenletsel:

 • 1. Focus op de basis en de basis alleen. Dat is in deze coronatijd niet moeilijk. Misschien kun je langzaam aan wel weer wat dingen die je helpen inplannen, zoals sporten of een massage.
 • 2. Meer slapen, meer rustmomenten. Pak elk moment aan. Als ik Isa nu naar school heb gebracht (die 2 dagen per week), doe ik eerst een tijdje niets. Ga dus niet als een gek het huishouden doen. Plof op de bank, ga terug je bed in of ga in de zon liggen. ME time it is!
 • 3. Het is altijd fijn om elke dag even een frisse neus te halen / te lopen naar energie. Lukt het maar 10 min dan is dat zo. Je voelt je daarna altijd beter.
 • 4. Mediteren met Meditation moments app of Calm app (knap ik echt van op!). Mijn absolute life saver inmiddels!
 • 5. Binaural brainwaves luisteren (echt aanrader). Dit kan dus ook op Mediation moments, zie 4.
 • 6. Wat yoga oefeningen. Gewoon via youtube. Van een paar oefeningen tot uitgebreide les van een uur. Doe wat voor jou goed voelt.
 • 7. Alles in trager tempo doen. Dit heb ik echt moeten leren maar het helpt je echt.
 • 8. Zo min mogelijk beeldschermen. Schermen zuigen je energie weg. Surfen langs social media kanalen geeft je geen beter gevoel. Skippen dus.
 • 9. Jezelf makkelijker maken: boodschappen laten bezorgen, simpele gerechten maken, de stofzuiger een keer laten staan etc. Loslaten dat alles perfect moet zijn.
 • 10. Schrijven: dat moet je wel liggen. Lekker van jezelf afschrijven.
 • 11. Creatief bezig zijn. Hier kan ik mijn hoofd ook leeg mee maken en ik word er blij van. Kan van alles zijn: fotografie, kleuren, haken, handlettering etc.
 • 12. Iets leuks kopen voor jezelf!!! even jezelf verwennen en lief zijn. Nu dan voornamelijk even online.
 • Het is geen rocket science, maar juist als je het even zwaarder hebt, misschien net dat steuntje in de rug dat je nodig hebt? Overall geldt denk ik dat ontspannen de key word is in zo’n periode. Ontspanning en rust. Loslaten van moeten. Vertragen en bewegen. Buiten zijn. Allemaal dingen waar jij je beter door gaat voelen.

  Vertrouw op jezelf! Het komt echt goed en het wordt weer beter. Kies wat bij je past en ga ermee aan de slag!

  You can do it!

  Heb jij nog andere tips om je weer beter te voelen?


  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s