DE Ultieme tip bij overprikkeling

Deze week was de dag van overprikkeling. En ik was van plan om hier een blog over te schrijven, maar ben er helaas niet aan toegekomen. Daarom nu alsnog!

Overprikkeling bij hersenletsel. Wat is dat?

In een eerdere blog heb ik wel eens beschreven waar ik als gevolg van een herseninfarct nog last van heb. Ik heb daarin ook voorbeelden genoemd van overprikkelingsklachten. Bij mij ontstaan deze klachten, ook nu na 5 jaar nog, vooral als ik over mijn grenzen ga. Teveel doe, zodat mijn hoofd het niet kan verwerken. Er onstaat als het ware een soort file om de prikkels te verwerken. Prikkels van geluid, licht, beeld eigenlijk alles om je heen.

Hoe je deze situatie kunt voorkomen, is door een goede balans te vinden voor jezelf van in-en ontspanning en zo je hoofd rustig te houden. Makkelijker gezegd dan gedaan, I know.

Maar wat kun je doen als je echt overprikkeld bent? Het dus te laat is.

– Rust opzoeken, alleen in een kamer gaan liggen in het donker.

– Oordoppen in of noise cancelling telefoon op.

– Rest van je dag rustig aan doen, taken uitbesteden en alles heel rustig doen wat echt moet.

– Luisteren naar een yoga nidra sessie. Ze zeggen dat een uur yoga nidra gelijk staat aan 4 uur slaap. Nou ik weet niet of dat echt zo is. Maar probeer het echt, het helpt mij goed. Wie weet jou ook? Je hoeft alleen maar te luisteren, voor de rest lig je gewoon stil.

Maar mijn uitieme tip is toch echt het luisteren naar Binaural beats!!! Zogenaamde brainwaves.

Wat zijn binaural beats / brainwaves?

Binaural Beats zijn geluiden/ tonen waarmee je je hersenstam kunt stimuleren. Door in je linkeroor de ene toon af te spelen, en in je andere oor een andere toon, genereert je brein een verschiltoon. Die verschiltoon is in frequentie gelijk aan de volgende hersengolven:

 • Alpha
 • Bèta
 • Gamma
 • Theta

En deze hersengolven komen overeen met bepaalde staten van bewustzijn.

Zo kun je het voor verschillende doelen gebruiken. Om je beter te concentreren, te ontspannen, alerter te worden, beter te slapen en energieker te worden.

Meditation Moments app

Ik heb het al vaker geschreven, maar ik ben mega fan van de Meditation Moments app. En deze app heeft dus ook de binaural beats! Inmiddels staan er 15 verschillende in de app. Er staat aangegeven welke frequentie het is en waar het voor bedoeld is. Zo heb je bijvoorbeeld de Binaural healing frequency van 2 Hz (favoriet) en de Binaural intense relaxation van 8 Hz.

Natuurlijk zijn er nog veel meer apps die je online kunt vinden. Ik ken die alleen niet goed genoeg. Meditation moments is betaald, maar je kunt volgens mij ook een gratis proefabonnement nemen. Aanrader!

Wat doet het voor mij?

 • Ik heb er zelf dus heel veel baat bij. Als ik een dag niet kan rusten overdag, dan doe ik een brainwave in plaats daarvan.
 • Als ik teveel heb gedaan en mijn hoofd overloopt, ik er zelfs misselijk van word, doe ik een brainwave meditatie. De ene keer 10 minuten, de andere keer een half uur. Vaak knap ik er echt aanzienlijk van op.
 • Als we een lange autoreis voor de boeg hebben, doe ik het ook wel eens in de auto, noise cancelling koptelefoon op, ogen en dicht en luisteren. Heerlijk!
 • Kortom, ik ben groot fan en weet dat het voor mij DE oplossing is bij overprikkeling. Misschien werkt het ook voor jou, daarom deel ik dit graag met je.

  Vertel, ken jij de binaural beats al?

  Een gedachte over “DE Ultieme tip bij overprikkeling

  1. Heel mooi stukje, dit.
   Ik heb NAH sinds een dikke twee jaar, met (naast de lichamelijke problemen) last van overprikkeling. Visite thuis ontvangen bijvoorbeeld. Vroeger een plezier, nu een zware opdracht, een bron van stress…
   Veel moed!

   Like

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s