17 tips om samen met je kind te doen in de zomervakantie

Ja het is bijna zo ver, de 6 weken zomervakantie staat voor de deur. En ik moet zeggen dat ik er eigenlijk wel zin in heb. Komt denk ik ook omdat Isa ouder aan het worden is, zichzelf ook goed kan vermaken en ik haar ook wel even alleen kan laten bijvoorbeeld. Dat scheelt natuurlijk veel.

De afgelopen maanden hebben we natuurlijk ook al best wat ervaring opgedaan met thuis zijn met kids door de corona crisis. Dat is toch anders dan een vakantie….gelukkig. Dus in de vakantie willen wij zoveel mogelijk ontspannen en leuke dingen doen, van het weer genieten (hopelijk) en misschien zelfs ook wat dingen van de to do lijst. Maar prio 1: GENIETEN!

Wij gaan 2 weken kamperen in Drenthe. Dat hadden we al in januari geboekt, in het pré corona tijdperk. Doen we nooit zo vroeg, maar nu toevallig wel. Een fijne toevalligheid. We hebben een ruime kampeerplek op een rustige camping met privé sanitair, buitenkeuken en vaatwasser. Sounds like heaven to me 🙂 Als het weer een beetje meewerkt, niet te warm en niet te koud/nat, gaat dat vast heel leuk worden.

Maar wat gaan we de andere weken doen? Papa is nog een weekje extra vrij, dus of we gaan langer kamperen, of thuis genieten. Weersafhankelijk en last minute beslissing. Ik zat eens even na te denken van de week, welke leuke dingen we allemaal kunnen doen. Isa en ik, als papa weer gaat werken. Ik kwam op het volgende lijstje uit:

1. Picknicken

Met zelfgemaakte brownies, lekkere broodjes, fruit en een lekkere smoothie bijvoorbeeld. Een kind is al snel gelukkig. En ik ook! Hond mee en erop uit. Heerlijk!

2.  Bezoek online een museum

Deze heb ik een tijdje geleden ergens gezien als tip en inmiddels hebben wij al een aantal musea online bezocht. Echt heel leuk! En er zijn er zoveel, dat je wel even vooruit kunt. Je kunt dit ook aanpassen aan de leeftijd van je kind natuurlijk.

3. Tie dye tshirts, tasjes etc

Een nieuwe rage. Alhoewel ik het zelf op de basisschool ook heb gedaan bij handvaardigheid. Dus nieuw is het niet. Een rage wel. En ik moet toegeven, het is echt heel leuk om te doen en je kunt er mooie dingen mee maken. Tip is om even online een leuke Tie dye kit te bestellen met verschillende kleurtjes. En vergeet geen handschoentjes aan te doen!

4. Bereid je voor op vakantiebestemming google maps

Dit vindt Isa dus heel leuk om te doen. Naar Google maps gaan en daar allerlei bestemmingen intypen en te bezoeken. Echt geinig.

5. Samen koken / bakken

Niet origineel, maar wel leuk en lekker. Laat je kind zelf iets uitkiezen, met of zonder suiker. En probeer elke keer iets anders.

6. Begin samen bullet journal

Vooral leuk voor kinderen vanaf een jaar of 6 denk ik. Koop een leuk notitieboekje en ga samen een bullet journal maken. Ieder een eigen boekje. Laat ze zelf leuke lijstjes bedenken die ze erin willen maken, mooie tekeningen. Misschien leuk om mee te nemen op vakantie en daar de vakantie avonturen in bij te houden, kaartjes van de trein, een kaart van de vakantiebestemming. Verzin het maar. Blijf je thuis, dan kun je natuurlijk precies hetzelfde doen, ook bijhouden in zo’n boekje. Verzamel mooie momenten en leuke herinneringen in je bullet journal.

7. Kaarten maken en versturen

Of je nu thuis blijft of weg gaat, dit kan altijd. Tuurlijk kun je kaarten kopen maar zelf maken is zoveel leuker. Koop kartonnen gekleurde kaartjes (online bij bol.com bijvoorbeeld) en scheur uit tijdschriften leuke quotes, mooie afbeeldingen, plaatjes etc. Je kind kan er ook een mooie tekening op maken. Plak het op de kartonnen kaartjes en vesturen maar.

8. Fotoboekje maken

Ben je al op vakantie geweest of thuis leuke dingen gedaan? Druk daar wat foto’s van af en laat je kind er een leuk fotoboekje van maken. Leuk om straks aan opa en oma te laten zien of op school, om te vertellen wat ze allemaal gedaan hebben in de vakantie.

9. Vision board maken met wat je kind graag wil doen in de vakantie

Voordat de vakantie begint, kun je met je kind gaan zitten en vragen wat zij in de vakantie nou graag zouden willen doen? Grote kinderen kunnen een lijstje schrijven, kleinere kinderen kunnen plaatjes uit tijdschriften knippen en plakken bijvoorbeeld of tekenen. Komen verrassend simpele dingen vaak uit weet ik uit ervaring.

10. Boekje maken in trant van ‘Ode aan…’

Dit is iets wat ik zelf nog wil gaan doen voor mijn dochter. Ode aan wil zeggen dat je een boekje maakt met leuke uitspraken van degene voor wie je de ode maakt. Iets wat je diegene graag wil zeggen, wil laten zien. Een verzamelijk van mooie momenten, herinneringen, uitspraken, foto’s etc. Je kind kan zoiets bijvoorbeeld maken voor opa of oma, voor het beste vriendje of vriendinnetje, voor papa of mama of voor zichzelf.

11. Schilderen

Dit spreekt voor zich. Ga naar de Action, koop genoeg schilderspullen en laat de creativiteit maar bloeien. Hier altijd een succes. En het leuke is, je kunt gewoon meedoen zelf.

12. Kamer restylen adhv Pinterest

Is je kind wat ouder en handig met computer of iPad en toe aan een nieuwe kamer? laat ze inspiratie opdoen op Pinterest en alles verzamelen wat ze mooi vinden. Kun je daarna samen een plan maken voor restylen van de kamer.

13. Fietstochten

Verzin een paar leuke fietstochten in de buurt of op je vakantiebestemming. Wel altijd leuk om een doel te hebben. Bijvoorbeeld een ijsje halen, de pony’s aaien of naar die grote speeltuin.

14. Ontdek je eigen omgeving

Doe dingen die je op vakantie ook zou doen. Ga dus de toerist uithangen in je eigen woonplaats. Molen bezoeken, favo restaurant, vaker een terras opzoeken, lekker zwemmen en ga zo maar voort. Alles kan ook in je eigen omgeving, nou ja bijna alles.

15. Doe samen een workshop

Misschien is er iets wat jullie samen heel leuk vinden. Bijvoorbeeld een taart leren maken op een professionele wijze, bonbons leren maken, klimmen in de klimhal, suppen op een meer of plas. Noem maar op. Kan van alles zijn. Iets nieuws samen doen is altijd leuk en spannend.

16. Ga een blote voetenpad lopen of maak er zelf een

Misschien heb je een blote voetenpad in de buurt. Ga dat doen. Heb je er geen een, maak er dan zelf een in de buurt. Misschien samen met wat buurtgenoten. Leuk om voor te bereiden en nog leuker om te doen.

17. Samen nachtje weg met mama / papa

De liefste wens van ieder kind, tijd met mama of papa. Dat is wat ze vaak het liefste willen. Hoe kun je dat beter doen, dan ook eens alleen weg te gaan met je zoon of dochter. Echt even quality tijd met je kind. Hoeft niet ver te zijn, hoeft niet duur te zijn.  Maar echt even lekker weg van thuis. Ik ga dat dit jaar echt doen. Even nachtje naar de zee, waar we allebei zo van houden! Can’t wait.

 

Ik heb er nog meer zin in als ik dit allemaal op een rijtje zie. En nee, ik ga niet elke dag heel actief zijn, wishful thinking. Maar ik vind het wel leuk om leuke dingen samen te doen. Hopelijk haal jij hier ook wat inspiratie uit!

Heb jij nog originele tips om dingen samen met je kind te doen in de vakantie?

 

 

Een gedachte over “17 tips om samen met je kind te doen in de zomervakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s