10 tips om 6 weken zomervakantie goed door te komen

Dit jaar is een raar jaar door de corona crisis. Wekenlang de kinderen thuis gehad en thuisonderwijs gegeven. De geplande vakanties gingen niet door. En nu staat de grootste uitdaging van het jaar natuurlijk voor de deur: de 6 weken durende zomervakantie.

Voor veel mama’s met NAH een ware uitdaging. Ook voor mij. Want hoe overleef je die weken, als manlief grotendeels aan het werk is, je kind(eren) thuis en jij dus niet aan je rust toekomt?

Ik heb inmiddels nu een paar jaar ervaring met leven met NAH. En nu ook ervaring, door corona, met maandenlang kind om me heen thuis. Alleen, was manlief toen ook thuis. Belangrijk verschil!

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, wie kent het ‘gezegde’ niet. Geen school betekent ook geen haast en niets moeten. Om te beginnen, probeer ik me daar op te focussen. Het begint voor mij allemaal met een positieve mindset, hier word ik rustig van. Verder heb ik ook dit jaar weer een aantal dingen bedacht, die ik kan doen ter voorbereiding. Om op die manier het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Mijn 10 tips om de 6 weken zomervakantie zo goed mogelijk door te komen:

1. Om zo min mogelijk na te hoeven denken, ga ik weer een maandmenu maken. Voor de weken dat we thuis zijn. We gaan 2 weken (misschien zelfs 3) op vakantie namelijk van die 6. Manlief kan dan online de boodschappen bestellen. Hoef ik daar niet meer over na te denken.

2. Om Isa toch enige structuur te geven, maak ik een dagindeling. Net als op school. En die hang ik op de koelkast zodat ze die kan zien. Inmiddels kan ze lezen. Maar als je kinderen jonger zijn, kun je ook werken met kleuren of symbolen. Ik verwerk daar ook onze uitlaatrondes met de hond in, zodat ze ook genoeg beweegt.

3. Maak nu alvast pot met ideeën , gevuld door jou en je kind. Ideeen over wat te doen tijdens de zomervakantie. Bijvoorbeeld blauw voor activiteiten die ze zelf alleen kunnen doen en roze voor dingen die jullie samen kunnen doen. Dit kan natuurlijk ook gewoon een lijstje zijn die je samen bedenkt en op die koelkast plakt. Kleine kinderen vinden de pot met ideeën wel erg leuk is mijn ervaring.

4. Mijn energie is beperkt, dus ik neem me voor om iedere dag in de ochtend iets te ondernemen buitenshuis. Hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij hebben hier grote speeltuin in park, dat  is al top. Kan ook een fietstochtje zijn langs alle speeltuinen in de buurt. Laat je kind de route bepalen, neem wat lekkers mee voor onderweg. Picknick doet het ook altijd goed. Wij hebben sinds een tijdje een puppy dus moeten onze activiteiten iets aanpassen tov eerdere jaren.

5. Regel nu alvast speeldates met schoolvriendinnetjes op dagen dat je er alleen voor staat. Voor na de lunch bijvoorbeeld. Kun jij even bijtanken. Ik check altijd vakantieplanningen met beste vriendinnetjes en kijk of daar iets mee af te spreken is, zo nu en dan.

6. Zelfde geldt voor logeerpartijtjes bij oma. Vindt ze enig en ik ook :-).

7. Huishoudelijke taken verspreiden.

Wij hebben sinds de corona tijd geen hulp meer. Besloten om het weer zelf te doen. Samen, manlief en ik. Geeft ons ook rust omdat we precies weten wat er waneer gedaan is. En we het zelf ook beter doen. Vinden wij 😉. Ik ga een planning maken voor de zomer, zodat ik elke dag wat doe. En ook voor manlief klusjes voor ’s avonds inplan.

8. Activiteiten met kinderen afwisselen met rust/relaxmoment op de bank. Spreekt eigenlijk voor zich. Merk dat dit steeds beter lukt naarmate ze ouder wordt. Ook rusten gaat steeds beter, als we alleen zijn. Ik lig dan lekker in bed en zij zit beneden met de hond. Die ligt ook gewoon te slapen dan. Zet wel altijd mijn wekker, voor geval ik echt in slaap val. Wil toch niet dat ze al te lang op zo’n apparaat zit.

9. Wat ook steeds beter kan nu ze ouder aan het worden is, zijn activiteiten plannen die we allebei leuk vinden. En die ook ontspannend zijn. Bijvoorbeeld yoga doen, buiten wandelen, mediteren, fietsen, creatief bezig zijn. Dat vindt zij ook allemaal leuk. Ik zal binnenkort eens delen wat wij zoal doen thuis!

10. Dit jaar helaas geen vakantie speelweek. Ivm corona.

Wat een leuk idee is misschien, is om ‘nieuw’ speelgoed te regelen voor de zomerweken. Ruim het huidige speelgoed op en doe een rondje Kringloop. Daar hebben ze vaak leuke spulletjes voor weinig, ontzettend veel boeken. Bij Action nieuwe voorraad knutselspullen en je kunt er weer even tegenaan.

Vooral wil ik proberen zoveel mogelijk los te laten en te genieten van elke vrije dag. Geen hoge verwachtingen te hebben en bij een slechte dag dit gewoon te accepteren en progamma aan te passen. Je doet er toch niets aan. Belangrijkste is natuurlijk genieten van de quality tijd met mijn lieve meisje….

Hoe bereid jij je voor op de zomervakantie dit jaar?

Een gedachte over “10 tips om 6 weken zomervakantie goed door te komen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s