Gastblog Stephanie van Schie: Mediteren geeft een enorme boost aan je herstel

Stephanie van Schie liep hersenletsel op in maart 2013 na een val van haar paard. In de jaren die volgden maakte zij een enorm goed herstel door. Ze had een baan voor 24 uur per week, had haar eigen bedrijf opgezet en 2 boeken geschreven, waarvan een over het bereiken van een beter herstel bij NAH.

In mei 2018 liep zij bij een auto-ongeval opnieuw letsel op. Inmiddels gaat het al veel beter en is zij ervan overtuigd dat zij nog veel meer herstel gaat bereiken.

Je kunt Stephanie volgen op Instagram of via haar website Inspiredbylife.

“Zes jaar geleden liep ik hersenletsel op. Een van de belangrijkste dingen die me hebben geholpen om een goed herstel te bereiken, is meditatie. In dit blog vertel ik je waarom mediteren een enorme boost aan je herstel kan geven.

Het denken gaat maar door…

Mediteren gaat erom dat je je denken tot rust brengt en dat spreekt me aan. Mijn hersenen zijn beschadigd en moeten rust hebben om te herstellen. Maar de hele dag door spookt er vanalles door mijn hoofd. Zorgen, de toekomst, het verleden, zomaar iets, zomaar niets. Continu malen er allerlei gedachten rond, soms zonder enige logica. En dezelfde gedachten denk ik tientallen keren. Gedachten vol zorgen, maar de oplossing komt niet door ze maar te blijven herhalen.

Dan ineens begrijp ik het. Ik ben dat wat beschadigd is continu aan het belasten. Als ik een been zou breken, zou ik er niet op gaan lopen. Maar ik blijf wel oneindig denken. Dat moet anders. Ik besluit door middel van meditatie mijn gedachten tot rust te brengen.

Denken is nuttig

Gedachten zijn er altijd. De meeste van onze gedachten zijn onbewust. Ze ontstaan op een niveau waar we ze eigenlijk niet opmerken. Dit zijn voornamelijk gedachten die onze overleving veilig stellen. Zoals wanneer je merkt dat je dorst hebt en gaat drinken. Bewuste gedachten volgen, zoals kiezen wat je gaat drinken.

Stop de stem in je hoofd

Nuttige gedachten dus. Stoppen met denken is dan ook niet de bedoeling van mediteren. En gelukkig is het, net zoals het kloppen van je hart, onmogelijk om onbewuste gedachten uit te zetten.

Maar op een bepaald level stop je je gedachten wél. Laten we zeggen dat dit het ‘ego-level’ is. Het ego wat je continu vertelt wat je ergens van vindt, wat je moet doen, hoe je je moet gedragen, wat je moet regelen en waar je je zorgen om moet maken. Die stem in je hoofd, die zet je uit. Niet ineens, dat gaat in stappen. Het is een skill die je je beetje bij beetje eigen moet maken.

Rust

De rust die dan ontstaat, is als een wonder wanneer je dit voor het eerst ervaart. In echte stilte zijn er geen zorgen. Alles is goed zoals het is omdat het alleen om dít moment gaat. Je leeft zo letterlijk in het hier en nu dat je beseft dat wat er over 5 minuten gebeurt, nú geen invloed op je hoeft te hebben.

Pijnvermindering

Het allergrootste voordeel is misschien wel: je voelt pijn in je hoofd wegtrekken. De scherpe kanten gaan er vanaf waardoor de pijn veel beter te verdragen is. Het hindert je veel minder.

Tips om zelf te mediteren

Meer ontspanning, minder pijn. Meer rust, minder zorgen. Maar hoe begin je? Ik geef je alvast 4 tips waarmee je op eenvoudige wijze kunt starten met meditatie.

Tip 1: Neem per keer 5 minuten de tijd om rustig te zitten.

– Voor zo’n korte tijdsduur is altijd een moment te vinden.

– Iets nieuws leren doe je met succes door in kleine stappen op te bouwen.

Tip 2: Plan vaste momenten.

– Maak een commitment voor jezelf om daadwerkelijk iedere dag te mediteren.

– Het plannen van vaste momenten helpt je om je aan je plan te houden.

Tip 3: Definieer je succes.

– Volledige stilte bereik je niet ineens. Je meditatie is geslaagd als je daadwerkelijk de tijd hebt genomen om rustig te zitten. Wat er in die 5 minuten gebeurt, komt daarna.

– Wees trots op jezelf dat je actie hebt ondernomen. Je hebt een begin gemaakt!

Tip 4: Begin bij je ademhaling.

– Gun het jezelf om 5 minuten lang niets te hoeven regelen. Je mag er helemaal voor jezelf zijn. Breng daarom je aandacht naar je ademhaling en laat hem zacht stromen.

Ademhaling is een prachtig lichaamsproces wat uit zichzelf perfect verloopt. Maar mentale en fysieke spanning maakt dat we dit proces verstoren. Snel ademen, kort ademen, hoog ademen. Gebruik deze 5 minuten om je lichaam het proces van ademhalen te laten herstellen. Je adem is een van de belangrijkste systemen van je lichaam en beïnvloedt werkelijk ieder lichaamsproces, óók het natuurlijk herstelvermogen”.

Wil je een geleide meditatie proberen?

In de meditatiebibliotheek op mijn site, heb ik 5 meditaties van minuten voor je klaarstaan. Je vraagt ze hier aan.”

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s