Gastblog Jeannette: Kinderopvang en Sociaal medische indicatie (SMI)

” Stel Je bent moeder met hersenletsel (NAH) en je bent 100% afgekeurd. Dus dan ben je automatisch fulltime moeder en dat … dat is pittig. Zeker als je kinderen nog klein zijn, dus nog niet naar school gaan en dan denk je: “had ik maar een dagje kinderopvang.” Meteen zijn je gedachten: “ik heb er geen recht op, omdat ik niet aan het werk ben of bezig ben met een traject naar werk toe.”

Wel recht op iets!

Deze gedachten kloppen over de reguliere kinderopvangtoeslag regeling, die je via de Belasting kan krijgen. Er is hoop, want er bestaat toch een mogelijkheid om kinderopvang te krijgen. Dit heet: Sociaal Medische Indicatie, afgekort SMI. Dit vraag je aan via de gemeente waar je woont. Deze indicatie gaat voor moeders met NAH, vooral om het medische stukje van deze aanvraag.

Wat mijn ervaring is, is wel om er achteraan te blijven mailen en bellen, maar in mijn geval geldt dat “de aanhouder wint.” In combinatie met bevindingen van een neuropsychologe, maar dat kan ook bijvoorbeeld je huisarts zijn of een ander behandelend arts, is het toegewezen.

Wat zou je kunnen aangeven als reden voor de aanvraag?

Waarom heb jij (en gezin) de Sociaal Medische Indicatie nodig? Let op het zijn voorbeelden uit mijn eigen situatie. Misschien heb je een verlamde kant? Of ergens anders last van wat de boventoon voert. Hieronder dus een paar voorbeeld redenen:

  • Vanwege NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) is er sprake van een lagere belastbaarheid, verminderd overzicht en overprikkeling.
  • De zorg vraagt veel energie en zorgt voor uitputting en hierdoor nemen de klachten toe.
  • Kan niet goed bijtanken door overbelasting en belemmert het herstel.

Ik wist zelf niet van het bestaan van deze regeling. Ik werd erop geattendeerd door een andere moeder met NAH. Ik ben haar hier heel dankbaar voor, ondanks dat het mij een beetje stress gaf om dit op gang te krijgen, is er nu meer lucht.

We betalen gewoon de kinderopvang, net als ieder werkende ouder, maar we krijgen de kinderopvangtoeslag terug vanuit de gemeente in plaats van de belastingdienst.

En die dagen kinderopvang geven mij net dat beetje lucht om bij te tanken. En een leukere moeder te zijn op de dagen dat mijn dochter gewoon thuis bij mij is.

Heb jij het al aangevraagd? Zo ja, wat is jouw ervaring?


Een reactie op “Gastblog Jeannette: Kinderopvang en Sociaal medische indicatie (SMI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s