Hersenletsel en corona: Hoe ik probeer zo fit mogelijk te blijven!

Ik wil het C woord liever niet gebruiken, ik ben er zo moe van. Of zou dat door de wintertijd komen? Dat in ieder geval. Overal om ons heen horen we de berichten over de enorme aantallen besmettingen. En ook in onze omgeving horen we het steeds vaker. Gelukkig lijkt het vaak bij milde klachten te blijven. Maar ik vergeet echt al die mensen niet die op een I.C. liggen door deze sluipziekte, de verhalen van mensen die super fit waren en toch ook besmet zijn geraakt en de waarschuwingen van virologen en experts die je op tv langs ziet komen.

Ook heb ik de verhalen gelezen van de ‘tegenstanders’, de zogenaamde goeroes die het beter weten. Corona? Bestaat niet, is een griepvariant, noem het allemaal maar op. Ik wil deze mensen geen aandacht geven, dus hou het kort. Geloof wat je wilt, doe wat je wilt, maar hou je in godsnaam aan de regels. Om je medemens te beschermen. En als later blijkt dat corona inderdaad een griepje is, kun je altijd nog zeggen I told you so. Maar in godsnaam, doe niet eigenwijs en zoek de grenzen niet op. Letterlijk en figuurlijk.

Hoe ga ik ermee om?

Eerlijk, ik volg het nieuws hierover maar in beperkte mate. De persconferenties volg ik wel. Ik hoef niet elke dag de aantallen te zien. Het is erg, dat weet ik. Ik voel me er niet beter door door elke dag overspoelt te worden met de cijfers. Maar ieder zijn ding.

Voor mij en eigenlijk ons hele gezin werkt het het beste om zoveel mogelijk in onze eigen bubbel te blijven. Dat betekent zo min mogelijk sociale afspraken. Het gewone leven wel door laten gaan zolang het kan. Dus Isa wel gewoon lekker sporten en naar school. En het thuis leuk maken en hebben. Zo hebben we wat nieuwe bordspellen gekocht (Keer op Keer, 30 seconds), Nintendo Switch en de kamer van Isa gerestyled. Dat is nu een leuke pre-tiener kamer geworden waar ze muziek kan luisteren, tv kan kijken, lekker aan bureau knutselen of chillen op een bankje met een boek. Heerlijk!

Hoe blijf ik zo fit mogelijk?

Voor zo ver je er invloed op kan hebben, denk ik dat het werken aan je weerstand het beste is wat je kunt doen. Naast je natuurlijk aan de standaard regels houden. Sinds ik hersenletsel heb is mijn weerstand echt wel aanzien slechter. Je zit natuurlijk meer thuis, minder mensen om je heen dus je bouwt minder weerstand op. Ik let vooral goed op onderstaande punten:

1. Bewegen in buitenlucht

Bewegen is belangrijk en buitenlucht ook. Dus combineer die twee en je hebt het beste van 2 werelden. Wij hebben gelukkig een hond, dus zijn verplicht naar buiten te gaan. Minimaal 1 x per dag maken we met zijn allen een uitgebreide wandeling met Boris. Door wind en weer. Even de gezonde lucht opsnuiven en vitamine D op doen. Verder doe ik ook aan Mindwalk, lekker wandelen in de buitenlucht met een kleine groep, in combi met yoga en mindfulness oefeningen.

2. Supplementen

Supplementen horen ook in dit rijtje thuis. Ik heb laatst een EMD bloedtest gedaan en daarbij kijken ze naar de hoeveelheid vitaminen en mineralen in je bloed, onder andere. Het is een hele uitgebreide bloedtest bij een orthomoleculair therapeut. Ik schrijf er nog wel een aparte blog over. Ik slikte al wat supplementen omdat ik jaren geleden ook al eens bij zo’n therapeut ben geweest om te kijken of ik iets kon doen om toch wat meer energie te krijgen. Ondanks mijn hersenletsel. En wij eten echt heel gezond, vrijwel altijd vers en veel groenten. Maar tegenwoordig zitten er gewoon niet genoeg vitaminen en mineralen meer in onze voeding. Ik slik een heel scala inmiddels. Over een paar maanden doe ik weer zo’n bloedtest en kijken wat dan het effect is.

3. Essentiële oliën van Young Living zet ik ook in op momenten dat ik voel dat mijn weerstand wat minder is. Ik krijg dan bijvoorbeeld een beetje keelpijn of last van mijn oren ofzo. Voor elk kwaaltje is wel een olie. Even smeren of diffuser aan en vaak trekt het dan weg. Echt een aanrader.

4. Slaap

Misschien wel de meest belangrijke van allemaal. En gelijk voor mij ook de moeilijkste. Einde van de middag heb ik vaak mijn slechtste moment. Maar in de avond bloei ik vaak weer op. Ik ben van nature een avondmens en haat vroeg naar bed gaan. Dus dat is elke avond weer een strijd. Aangezien de wekker hier heel vroeg gaat (voor manlief) moet ik vroeg slapen. Blijft een aandachtspuntje.

5. Ontspanning

Tot slot doe ik sinds een tijdje alweer elke middag een yoga nidra sessie. Voorheen probeerde ik tussen de middag even te slapen om weer op te laden. 9 van de 10 keer knapte ik daar niet van op. In tegendeel. Yoga nidra doet me echt goed. Zo’n sessie duurt een half uur (die ik doe tenminste). Daarna doe ik ook nog een binaural beat sessie van Meditation Moments. En vaak ben ik daarna echt wel in staat de rest van de middag mijn ding te doen. Voor extra ontspanning, als mijn spieren in mijn nek/rug strak staan door overprikkeling bijvoorbeeld, gebruik ik mijn flowee mat.

Op deze manier probeer ik dus zo fit mogelijk te blijven. Geen garantie om geen corona te krijgen, I know. Maar dan heb ik in ieder geval het gevoel dat ik zelf alles aan gedaan heb om mezelf (en mijn gezin) zo goed mogelijk te wapenen. In combi met onze mondkapjes, de afstand die we tot iedereen zo goed mogelijk houden en het feit dat we alles online bestellen en doen, hopen we dat dat genoeg zal zijn.

In de meantime gaan we gewoon door met genieten. Genieten van alles wat er WEL is. De zon die nu heerlijk door de ramen naar binnen schijnt, op een voorspelde regendag. Contact met onze dierbaren op de manieren die wel mogelijk zijn, dus door sturen van kaartjes en bellen met beeld. Het ombouwen van onze eettafel en thuis uit eten gaan met besteld eten van de plaatselijke horeca. Nieuwe wandelplekken met Boris ontdekken en hem rondrennend zien genieten. Leuke Netflix series en mooie boeken. Alvast voorpret bij de vakantieplannen voor 2021 (ja, coranaproof). Er is zoveel om ook nu, of juist nu, WEL van te genieten.

Focus op de goede en mooie dingen. Ook nu. Juist nu.

Hoe voel jij je in deze tijd en hoe zorg jij dat je zo fit mogelijk blijft?

2 gedachten over “Hersenletsel en corona: Hoe ik probeer zo fit mogelijk te blijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s