10 tips voor Me-time tijdens lockdown

Het is weer zo ver, we gaan met zijn allen weer een lockdown periode in. Deze blog gaat niet over wat ik daarvan vind of wat ik vind van de mensen die nog steeds denken dat het net zoiets is als een griepje. Nee deze blog gaat over hoe we tijdens deze periode goed voor onszelf blijven zorgen. Voor onszelf als moeders zijnde. Want laten we eerlijk zijn, veel zal weer op onze schouders neerkomen. Kinderen thuis, man misschien ook, maar werkend en alles gaat gewoon door thuis. Hoe voorkom je dat je gek wordt in zo’n tijd? Vorige keer heb ik al een blog geschreven over hoe wij het deden in de quarantaine in maart. Heb ook onze lockdown in beeld gedeeld toen. Vandaag gaat het me echt om mezelf en jou als moeder. Hoe zorgen wij goed voor onszelf?

10 tips voor me-time voor moeders tijdens de lockdown

Tip 1: Planning is everything

Ik denk dat veel agenda’s vrij leeg zijn de komende weken. In ieder geval met externe afspraken. Maar ongetwijfeld maak je, net als ik, misschien wel een ‘agenda’ of weekplanning voor jezelf voor thuis. Met wat je op welke dag wilt doen. Kijk hier heel kritisch naar. Afspraken die nog wel in je agenda staan de komende weken, stel je bij elke afspraak de vraag, moet die afspraak echt nu of kan het ook later? Ruim extra tijd in in je agenda / planning voor afspraken en bezigheden. Geef jezelf ademruimte. En plan 60 minuten voor de lunch en 2 snack/adem/ontspan pauzes van 30 minuten. En tijdens die lunch en andere breaks geen cognitieve activiteiten doen tegelijk. Bijvoorbeeld scrollen op social media 😦

Tip 2: Combineer me-time ook gewoon met kids

Tijdens of vlak na je snack/adem/ontspan pauze, ga je lekker naar buiten met de kids, laat ze uitrazen, haal zelf diep adem of doe zelfs wat ademhalingsoefeningen terwijl je op bankje in de speeltuin zit. Ander moment zet je ze even half uurtje voor de tv voor een leuke kerstfilm en gaat zelf plat op de bank met oortjes in en luistert een podcast of meditatie. Het kan echt!

Tip 3: Me time echt inplannen

Dit is denk ik een belangrijke de komende weken. PLAN JE ME-TIME IN! Als eerste! Op je favoriete moment van de dag 15 minuten puur voor jezelf inplannen. Wanneer hiervoor het beste moment is, zal voor iedereen anders zijn. Voor mij zou het gelijk kunnen zijn als ik wakker word en als Isa in bed ligt ’s avonds, maar ook na de lunch tijdens mijn rustmoment. In week 2 de me-time verdubbelen tot 30 minuten en in week 3 tot 60 minuten. Dit is wel een uitdaging voor mij. Want wat ga je dan doen in die Me-time tijd? Zie het volgende punt.

Tip 4: Wat kun je doen tijdens me-time?

Ik bedenk een lijstje met dingen, die ik fijn vind om te doen. Niet omdat het moet, maar omdat ik dat fijn of leuk vind. Ik zou bijvoorbeeld de volgende dingen kunnen gaan doen: schrijven, wandelen, yoga doen, mediteren, fietsen, thee drinken op de bank, een serie kijken. Voor mij zouden dit wel voornamelijk dingen moeten zijn die mijn hoofd rustig maken. In deze blog deelde ik al eens 50 manieren om een rust moment te nemen. Misschien doe je daar nog inspiratie op?

Tip 5: Een dag / dagdeel waarop je niets moet

Deze is voor mij ook belangrijk. Tijdens de lockdown gaan de kinderen online onderwijs krijgen waarschijnlijk. Hoe dat er precies uit gaat zien moeten we afwachten. Maar hoe dan ook, ga ik een vinger aan de pols houden bij Isa. Ze is pas 9 en kan het echt niet helemaal alleen thuis. Al is ze wel heel zelfstandig. Ik zal dus doordeweeks veel tijd bezig zijn met en voor haar. Een dag of een dagdeel waarop ik even niets moet, is voor mij dan echt een oplaadmoment. Manlief is op woensdag vrij dus dat is dan een mooie dag voor mij om op te laden, midden in de week. Op deze dag ga ik niet mijn to do lijst afwerken, niet de was weg werken, niets doen wat eigenlijk moet. Niet toegeven aan de gedachte dat ik een boel moet doen. Ik verheug me nu al op die dag :-).

Tip 6: Maak een maandmenu

Probeer slim te zijn met betrekking tot het avondeten. Maak bijvoorbeeld een maandmenu, scheelt je veel denkwerk de komende tijd. Verder proberen wij hier thuis in te voeren dat manlief 1 x in de week alvast de avond ervoor kookt voor ons. Nu in de tijd van de stamppot heel handig. Dan hoef ik die dag erna niet te koken. Bevalt heel goed. Dag erna doen we soep en brood dag, ook geen kookdag voor mij dus. En dan is het weekend en kookt manlief vaak. Ik vind koken leuk, maar vaak is dat mijn minst goede moment van de dag. Zo is dat goed opgelost. Minder belastend en meer me-time voor mij.

Tip 7: Meer en minder lijst maken

Dit is een goede tip die voorbij kwam bij mijn ‘cursus’ Mijn Plan de Campagne, van Life of Chrisje. Maak een lijst met 2 kolommen: links is voor meer, rechts is voor minder. Noteer in de linkerkolom waar je meer van wilt en in de rechter wat je minder wilt. Ik wil bijvoorbeeld meer lezen en minder op mijn telefoon zitten. Dat laatste werkt verslavend en slurpt mijn tijd op. Voor ik het weet is mijn kostbare me-time voorbij. Dat wil ik dus niet. Ik plan voor mezelf vaste momenten in voor social media en hou me aan de tijd. (correctie: ik ga weer mijn best doen ;-).

Tip 8: Leer nee zeggen

Ik kan nee zeggen. Niet altijd makkelijk maar ik weet wat ik wel en niet kan of zou moeten doen. En ik voel ook niet de behoefte om sorry te zeggen als iets niet kan. Als ik iets belangrijk vind, doe ik het soms toch, ook al weet ik dat ik eigenlijk nee zou moeten zeggen. Afwegen heet dat. Maar nee zeggen, hoort er soms helaas bij, bij een leven met hersenletsel. Ook tijdens corona tijd.

Tip 9: To do lijst onder de loep nemen

Iedere moeder heeft denk ik een to do lijst. Ik merk dat dit ook druk kan opleveren. En hierdoor je misschien sneller geneigd bent je me-time op te offeren om je to do lijst van die dag af te krijgen. NIET DOEN!

Het is een goede tip om je to do lijst goed onder de loep te nemen en een onderscheid te maken tussen belangrijke to do’s en urgente to do’s en ideeën. Die laatsten kunnen ook op een later moment gedaan worden, dus kun je beter op een aparte lijst zetten. Ze horen niet op je to do lijst. Bedenk ook , als je dit ook gaat doen, ook of het door jou gedaan moet worden, of het nu gedaan moet worden en of het echt moet.

De urgente to do’s zet je vervolgens bijvoorbeeld in de agenda van je telefoon (of een papieren dag) bij een specifieke dag. Die zie je dan dus op die dag.

De belangrijke to do’s die minder gebonden zijn aan een bepaalde dag of week, zet je bijvoorbeeld in een lijstje in je notities op je telefoon of op een fysiek to do blocnote. Die zie je dus niet doorlopend, maar alleen als je daar tijd voor ingeruimd hebt. Na je me-time dus!

Tip 10: Een focus dag inplannen

1 dag per week in mijn agenda blokken als focus dag. Of een dagdeel. Een dag zonder afspraken, geen mail checken, geen social media.  Maar op die dag werk ik aan een project die ik belangrijk vind. Dat kan iets met mijn blog zijn, maar ook iets persoonlijks, zoals voorbereiding op komende verhuizing bijvoorbeeld. Hier ook echt tijd voor in plannen, geeft mij veel voldoening. Ook een stukje me-time, maar deze is om zelf ook het gevoel te hebben iets te kunnen doen in deze hectische weken. Voor mij zal deze dag of dagdeel in het weekend zijn waarschijnlijk omdat Isa dan papa ook in de buurt heeft en ik meer mijn handen vrij heb dus.

Hopelijk haal je uit deze blog wat handige tips. Om goed te functioneren, tevreden te zijn en ook voldoening uit mijn dag te halen, is ME-TIME voor mij heel belangrijk. Juist ook in drukke tijden. Ik hou jullie op de hoogte hoe het gaat de komende tijd.

Veel succes de komende tijd lieve moeders.

Hou je haaks en zorg om te beginnen eerst eens goed voor jezelf!

WAT IS JOUW ULTIEME ME-TIME TIP??!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s