Reeks WIA blogs:deel 4: Hoe werkt het WIA proces in Jip en Janneke taal?

Voor veel mensen is het hele WIA gebeuren bij het UWV een heel stressvol verhaal. Je weet niet wat je kunt verwachten, bent bang voor de uitkomst en er hangt veel van af. Je kunt immers niet meer werken, maar wie weet wat het UWV daarvan zegt. Je hoort zoveel horrorverhalen over verzekeringsartsen die geen begrip tonen, geen verstand van hersenletsel hebben of andere ellende. In mijn eerdere blogs over de WIA heb ik geprobeerd al een beetje duidelijkheid te geven over bijvoorbeeld de vragen die je kunt verwachten van een verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. Op basis van mijn eigen ervaring heb ik ook een blog gemaakt met tips voor het WIA gesprek, die ikzelf weer had gekregen van mijn reintegratie coach. Deze blog is nog steeds mega veel gelezen. Het is dus een onderwerp dat blijft leven. Vandaag schets ik als afsluiter van de reeks WIA blogs, het gehele WIA proces nog een keer in begrijpelijke taal. Zonder poespas en recht door zee.

Wat is een WIA?

WIA is de uitkering die je kunt aanvragen als je door ziekte niet meer of minder kunt werken. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Er zijn 2 soorten WIA uitkeringen: de WGA en de IVA. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig arbeidsongeschikten. In het kort gezegd komt het erop neer dat je een WGA krijgt als ze mij het UWV verwachten dat er nog herstel te verwachten valt en je wellicht dus nog gedeeltelijk of volledig terug aan het werk kan. IVA krijg je als men denkt dat er geen verbetering meer zal zijn in je situatie en je dus arbeidsongeschikt zult blijven. WGA kan dus tijdelijk zijn en er kan een herkeuring nodig zijn na een x aantal jaar. IVA is permanent en ontvang je tot je pensioendatum. Dat is een groot verschil tussen deze 2.

De WIA keuring

Als je twee jaar ziek bent, krijg je van het UWV een uitnodiging voor de eerste stap in het keuringproces. Tijdens dit proces gaat het UWV beoordelen of en zo ja voor hoeveel % je arbeidsongeschikt bent en wat je eventueel nog wel zou kunnen doen qua werkzaamheden. De eerste stap is het gesprek met de verzekeringsarts. De tweede stap is de afspraak met de arbeidsdeskundige.

Gesprek met de verzekeringsarts

Het doel van het gesprek met de verzekeringsarts is jouw medische situatie beoordelen. Het kan zijn dat hij hier ook gegevens voor gaat opvragen bij artsen die je gezien hebt etc. Mijn ervaring is dat je beschrijving van je dag heel erg belangrijk is. En het is eigenlijk ook logisch. Niet elke verzekeringsarts is bekend met de vaak onzichtbare gevolgen van hersenletsel bijvoorbeeld. Het is dus aan jou om heel duidelijk te maken welke gevolgen dit heeft voor jou dagelijks leven. Ook hier schreef ik eerder al een blog over: je dagindeling voor het UWV. Omdat ze hier heel erg naar kijken, zou ik hier veel aandacht aan besteden. Alles wat je zegt wordt vertaald naar een (mogelijke) werksituatie.

Na het gesprek met de verzekeringsarts, stelt deze een zogenaamde FML op. Dit is een lijst waarin al je beperkingen staan ten aanzien van werk. Bijvoorbeeld dat je minder uren op een dag kunt werken, een beperking op het aantal minuten lopen, staan, zitten, concentratie of het aantal kilo’s wat je kunt tillen etc. Het gaat echt om fysieke mogelijkheden en onmogelijkheden. Je moet trouwens niet schrikken als je dit rapport krijgt. Er kan bijvoorbeeld uitkomen dat je nog wel 14 uur per week zou kunnen werken, lichamelijk gezien. Maar als daar ook bij staat onder welke voorwaarden, kan de uitslag alsnog zijn dat dit niet haalbaar is.

Voorbeeld: In mijn geval kwam daar een x aantal uur uit dat ik nou zou kunnen werken, lichamelijk gezien. Maar rekening houdend met mijn beperkingen als: in een niet stressvolle functie, in een prikkelarme omgeving, op mijn eigen tijden en dagen etc.

Gesprek met de arbeidsdeskundige

De arbeidsdeskundige kijkt of er de afgelopen twee jaar genoeg is gedaan aan re-integratie. En hij gaat kijken in welke functies je nog kunt werken en voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent.  De belangrijkste vraag natuurlijk! Om tot deze beslissing te komen gebruikt hij alle info die je hebt opgestuurd bij je WIA aanvraag, zoals het plan van aanpak van de reintegratie, de 1ejaars evaluatie, maar ook de rapportages van een arbeidsdeskundige en/of eventueel 2espoor traject ( dit is een traject bij een re-integratie bureau om te kijken naar werk bij een andere werkgever).  

De arbeidsdeskundige vraagt naar wat voor werk je deed, wat wel en niet lukte. Wat nu nog wel en niet mogelijk is en wat je verwacht van je herstel en de toekomst.

De arbeidsdeskundige beoordeelt ook hoe de re-integratie de afgelopen twee jaar is verlopen en hoe jij de re-integratie hebt ervaren. Mocht het zo zijn dat de arbeidsdeskundige vindt dat er door je werkgever niet genoeg is gedaan aan je re-integratie dan krijgt je werkgever een soort boete (loonsanctie). Ze moeten dan een jaar lang jou doorbetalen. Voor meer info, verwijs ik je hiervoor even naar het UWV.

Hoe berekent het UWV je % arbeidsongeschiktheid?

Dit is natuurlijk hetgeen waar het allemaal om draait. Als de arbeidsdeskundige vindt dat er genoeg is gedaan aan reintegratie, gaat hij berekenen hoeveel % arbeidsongeschikt je bent. Dit gaat als volgt:

De FML die door de verzekeringsarts is gemaakt, met je lichamelijke mogelijkheden en onmogelijkheden, gaat een computersysteem in. Het CBBS, oftewel het Claim beoordeling en borging systeem. In dit systeem zitten allerlei functies die op de arbeidsmarkt voorkomen. Ze kijken ook naar je opleiding, wat voor werk je hiervoor hebt gedaan en welke beperkingen je hebt. Uit dit systeem komen vervolgens 3 functies rollen, die passen bij al deze voorgenoemde punten. Passend bij jouw situatie dus. Als er niet 3 functies uit het systeem komen, ben je volledig arbeidsongeschikt. Dit was bij mij het geval.

Worden er wel functies gevonden, dan zijn die gekoppeld aan lonen. Het loon van de middelste functie vergelijken ze met het loon van de functie die je had voor je ziek werd. Ze houden dan ook nog rekening met het aantal uur dat je zou kunnen werken volgens de verzekeringsarts. Met een voorbeeld maak ik het hopelijk wat duidelijker.

Stel je werkte voor je ziek werd als fulltime sportleraar en verdiende € 2.700 per maand. De arbeidsdeskundige heeft een aantal banen geselecteerd die je met jouw opleiding, gezondheid en eventuele beperkingen (bijvoorbeeld in uren) kan doen. Hierbij horen de volgende loon:

  • Als fulltime vertegenwoordiger binnendienst: € 1.800
  • Als fulltime magazijnmedewerker: € 1.700
  • Als fulltime medewerker bij een callcenter: € 1.600

Het UWV neemt dan het middelste loon om mee te rekenen. In dit geval € 1.700 per maand. Dat is 63% van je oude loon (namelijk de €2700). Je kan dus 37% minder verdienen dan voordat je ziek werd en bent dus nu voor 37% arbeidsongeschikt.

Recht op een WIA uitkering vanaf 35% arbeidsongeschiktheid!!!

Om recht te hebben op een WIA uitkering moet je minimaal uitkomen op een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35%. Kom je op minder uit, dan krijg je geen WIA uitkering van het UWV.

Als je dus op 35% arbeidsongeschiktheid uitkomt of hoger, dan kijkt het UWV vervolgens op je recht hebt op een WGA of IVA uitkering. Kort gezegd een tijdelijke of een permanente WIA uitkering. Kijk voor meer info hierover op de site van het UWV.

Blijkt uit de beoordeling van de arbeidsdeskundige dat je 65% of minder van je oude loon kunt verdienen? En dat je wel kunt werken, nu of in de toekomst? Dan krijgt je een WGA-uitkering. Blijkt uit de beoordeling dat je 20% of minder van je oude loon kunt verdienen? En dat dit in de toekomst vrijwel zeker zo blijft? Dan krijgt je een IVA-uitkering.

Zoek jij nog tips om je voor te bereiden op de WIA gesprekken, lees dan mijn eerdere blogs.

WIA reeks blogs:

Mijn 7 tips voor het WIA gesprek bij het UWV

WIA gesprek:Voorbeeld dagindeling voor het UWV

Reeks WIA blogs: deel 1: Welke soort vragen kun je krijgen tijdens het WIA gesprek?

Reeks WIA blogs: deel 2: Vragen die de verzekeringsarts van het UWV je stelt en de FML

Reeks WIA blogs: deel 3: Welke vragen kan de arbeidsdeskundige van het UWV je stellen?

Heb je nog vragen over dit onderwerp, stuur me dan gerust een berichtje. Ik kan je uiteraard alleen over mijn eigen ervaringen vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: