Brain Awareness Week (II): Overprikkeling bij hersenletsel. Wat is dat?

Gisteren schreef ik als start van deze Brain Awareness Week al over mijn onzichtbare restverschijnselen, waar ik na 6 jaar hersenletsel nog last van heb. Mijn grootste restverschijnsel, waar ik het meeste last van heb, is de overprikkeling die altijd op de loer ligt. In deze blog, probeer ik in mijn eigen woorden uit te leggen wat overprikkeling bij NAH nu precies is.

Brein = flexibel

Als je niet aangeboren hersenletsel hebt, kan dat van alles betekenen natuurlijk. In het geval van een herseninfacrt, zoals bij mij, betekent het dat ergens in dat brein een propje heeft vast gezeten. Het gevolg hiervan is dat het gebied dat achter dit propje zit, is afgestorven door een gebrek aan bloedtoevoer door het propje. Dit stuk(je) hersenen is dus dood en kan ook niet meer herstellen. Nu zijn de hersenen dusdanig knap en flexibel, dat het brein zich automatisch aanpast aan de ‘nieuwe situatie’. Hiermee wil ik zeggen dat functies die normaal gesproken vervult werden door het stukje hersenen dat nu is afgestorven, worden overgenomen door een ander stukje van de hersenen, dat wel gezond is. Dat gezonde stukje hersenen krijgt dus een of meerdere functies bij.

Gevolg extra vermoeid

Het klinkt simpel, maar is natuurlijk buitengewoon geweldig dat dit kan. Een functie die je eigenlijk niet meer zou kunnen, omdat dat stukje van je hersenen niet meer werkt, wordt gewoon overgenomen, waardoor je het wel nog kunt. Geweldig! Het is alleen wel zo, dat een simpele handeling misschien nu wel met een enorme omweg gedaan moet worden door andere hersendelen of een combinatie van hersendelen. Je hebt dus meer capaciteit nodig voor de meest simpele handelingen als bijvoorbeeld een kop koffie zetten. En meer capaciteit betekent meer inspanning, meer energie etc etc. En juist daarom zijn wij mensen met hersenletsel dus zo chronisch vermoeid. Alles kost ons gewoon meer energie! Klinkt logisch toch?

Overprikkeling

Overprikkeling is het fenomeen waarbij er teveel prikkels binnen komen in je brein. Teveel voor je hersenen om te kunnen verwerken. Er onstaat als het ware een soort file in je hoofd van alle prikkels die verwerkt moeten worden. Van geluiden, tot gedachtes, tot woorden die je aan het zeggen bent en een taak die je aan het doen bent (zoals bijvoorbeeld koken). Vol = vol is in deze context dus echt van toepassing.

Gevolg van overprikkeld zijn is voor mij;

  • korter lontje
  • extra moe zijn
  • mijn slechte kant wordt nog slechte (slechter gevoel in been en arm)
  • moeilijker uit woorden komen soms
  • niet meer tot rust kunnen komen
  • misselijk zijn
  • duizelig in extreme gevallen
  • alles komt nog harder binnen (geluid en licht)

Morgen vertel ik je hoe ik probeer te voorkomen dat ik overprikkeld raak en donderdag hoe ik weer herstel als het me toch (weer ) overkomen is!

Heb jij ervaring met overprikkeling??

5 gedachten over “Brain Awareness Week (II): Overprikkeling bij hersenletsel. Wat is dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s