Brain Awareness Week (III): Voorkomen overprikkeling bij NAH door in balans zijn

Balans zoeken bij hersenletsel

In deze Brain Awareness Week probeert de Hersenstichting in samenwerking met de Edwin van der Sar Foundation meer (h)erkenning en bewustwording te creëren voor de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening of hersenletsel. Dat dit belangrijk is weet ook ik als geen ander, omdat er zoveel onbegrip is voor mensen die hiermee leven. Mensen die het niet ervaren, hebben geen idee. En dat is natuurlijk niet zo gek, want wat zie of lees je er nou over? En zoals gezegd, het is vaak ook onzichtbaar. Mensen leven vaak, bewust of onbewust met een masker op. Dus in deze week, schrijf ik een aantal extra blogs (als mijn energie het toelaat) om er extra aandacht voor te vragen. En door het te delen op social media hoop ik het ook weer wat meer te verspreiden.

Vandaag ga ik wat verder in op overprikkeling, wat ik gisteren heb uitgelegd hier op de blog. En heb aangegeven van welke specifieke overprikkelingsklachten ikzelf last heb. Sinds ik hersenletsel heb, is me goed voelen ongeveer een synoniem voor in balans zijn. Als ik in balans ben, raak ik niet overprikkeld, kan ik meer aan en kom ik de dag beter door. Kortom. Hoe zorg ik ervoor dat ik de meeste dagen, in balans ben? Dat ook dat niet makkelijk is, zal iedereen met hersenletsel beamen. Dat het mega belangrijk is, ook.

Vandaag geef ik je tips om de vervelende situatie van overprikkeling te voorkomen! Voorkomen is beter dan genezen niet waar!

Eigenlijk is hier maar 1 goed antwoord op: Zorg dat je in balans bent!

10 tips om balans te vinden bij hersenletsel

1. Belangrijkste tip is deze: afwisselen van activiteiten.

Wat kost energie en wat geeft energie? Maak een lijst van alles wat je leuk vind om te doen. Waarschijnlijk zijn dit ook de dingen die je energie geven. Wissel die af met dingen die je energie kosten (maak hier ook een lijst van. Vaak betekent dit dat er een afwisseling nodig is tussen inspanning (cognitieve taken) en ontspanning. 

2. Bewust rustpuntjes inplannen in je dag.

Zogenaamde stiltemomentjes. Even helemaal niets. Dus ook niet scrollen op je telefoon door social media 😉

3. Genieten van dat wat wel lukt en kan.

Maak een lijst van alles wat je nog wel kunt doen in plaats van kijken naar wat niet meer kan. Focus je hier echt op. En ga niet teveel nadenken over alles wat niet meer lukt. 

4. Creatief bezig zijn.

Met bijvoorbeeld stylen huis, puzzelen, mandala’s kleuren, handlettering, schilderen tekenen. net wat jij leuk vindt om te doen. Is heel verfrissend voor je brein. 

5. Yoga, meditatie en mindfulness.

Deze 3 zijn voor mij de gouden sleutel tot me beter voelen, de dag beter door te komen en meer rust en overzicht in mijn hoofd te hebben. Start elke morgen met een korte meditatie. Als ik dit doe begin ik de dag met zo’n ander gevoel. Probeer het echt en hou het even vol. Er is echt niets zweverigs aan en je kunt het overal doen, zo lang als je wilt. Dus no excuses zijn geldig hier 🙂

6.Wandelen in de natuur.

Deze is ook zeer verruimend voor de geest en je lijf. Iedereen weet dat wandelen goed is voor je lijf. Ik ervaar zelf ook een soort ruimte in mijn hoofd als ik wandel in de natuur. Alleen dan natuurlijk wel, anders klets ik alleen maar. 

7. Beweeg meer

Ga meer bewegen, op jouw manier, jouw tempo, naar wat jij leuk vindt. Dat kan natuurlijk met wandelen in de natuur of yoga. Maar er zijn legio mogelijkheden. Ik zal hier binnenkort ook een blog over maken ter inspiratie. Meer bewegen is goed voor je hersenen, je bent dan even lichamelijk bezig en dus niet met je hoofd en dat zorgt voor ontspanning en meer evenwicht met de cognitieve taken.

8. Iets doen waar je goed gevoel aan over houdt.

Dit is voor iedereen anders natuurlijk. Maar over het algemeen vind ik het fijn om iets te doen waar ik een goed gevoel van krijg. Ja, dit kost energie, maar toch levert het ook wat op. Voorbeelden: zwerfafval rapen, de kids schoon gedoucht in schone pyama in een schoon bed, iets opgeruimd in huis, wat gedaan in de tuin, iets liefs gedaan voor iemand in je omgeving, een kaartje sturen.

9. Zoek een fijne dagbesteding / invulling van je dag

Als je niet meer kunt werken, ga op zoek naar een andere dagbesteding / invulling van je dag. ik schreef hier al een eens een blog over zingeving na arbeidsongeschiktheid. Je voelt je ongetwijfeld beter als je iets doet wat je leuk vindt en wat je een goede dag geeft. Dat kan op allerlei manieren en op jouw eigen manier, binnen jouw grenzen. Al is het maar een uur per week. Je doet er toe en dat voel je dan zelf ook.

10. Genietmomentjes bijhouden in een speciaal schriftje.

Een positief schriftje waarin je elke dag even je geluksmomentjes, lichtpuntjes of hoe jij het ook noemt, noteert. Geluk zit in kleine alledaagse dingen, je gaat die steeds meer zien en beleven als je een dankbaarheidsdagboek bijhoudt.

Balans zoeken. Het moeilijkste wat er is. De grootste of een van de grootste uitdagingen, waar je mee te kampen krijgt als je hersenletsel hebt. Je ontkomt er niet aan dat de dagelijkse dingen veel energie kosten. Maar als daar tegenover staat dat je van iets anders wat je gedaan hebt een goed gevoel krijgt en daardoor de dag goed kan afsluiten, dan scheelt dat veel. Ieder voor zich moet ervaren en onderzoeken wat een goed dagritme is voor zichzelf. Waar krijg jij een goed gevoel van? Bij welke structuur en hoeveel rustmomentjes voel jij je goed? Dit vinden, kost tijd en zal ook nog vaak aangepast moeten worden. Gun jezelf die tijd en blijf positief. Het gaat je lukken!

Hoe ervaar jij het zoeken naar balans? heb je nog andere tips?

5 gedachten over “Brain Awareness Week (III): Voorkomen overprikkeling bij NAH door in balans zijn

 1. Beste Kesty,

  dank voor je blog. Herkenbaar wat je schrijft! En mooi ook dat ik hetzelfde lijstje had kunnen schrijven, zoals dankbaarheid. Wat mij heel erg help is leven in het nu. Omdat er nu niet zoveel aan de hand is. En juist het bezig zijn met verleden/toekomst maakt dat ik me identificeer met hersenletsel. In het nu voel ik me een gewoon mens en dat is zalig. Ik geloof zelfs dat mijn zelf helend vermogen dan meer aangaat en ik me beterder voel.

  Fijne dag!! Groetjes Kirsten

  Like

  1. Hoi Kirsten,

   Dank voor je reactie. Daar zit inderdaad wel wat in wat je zegt, ik herken dat ook zeker. Door zoveel mogelijk te focussen op vandaag gaat het beter. Al vind ik het ook fijn om beetje overzicht op mijj week te hebben, maar een gulden middenweg is dan mooie oplossing.

   Groetjes Kesty

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s