Brain Awareness Week (V): 12 dingen die je niet moet doen bij mensen met hersenletsel

De Brain Awareness Week gaat over de onzichtbare restverschijnselen van hersenletsel. Omdat je het vaak niet ziet is het moeilijk om er rekening mee te houden. Maar ook moeilijk om te weten hoe je ermee om moet gaan als iemand in je omgeving hiermee te maken heeft.

Maar al te vaak worden er goedbedoelde dingen gezegd of gedaan die heel pijnlijk of vervelend kunnen zijn voor mensen met hersenletsel. Vandaag dus een blog met dingen die ik de afgelopen jaren heb meegemaakt. Dingen waarvan ik denk, dat kan anders. Op basis van mijn eigen ervaring van de afgelopen 6 jaren.

Deze 12 dingen moet je niet doen bij mensen met hersenletsel:

1. ‘Vergeet’ ons niet uit te nodigen voor feestjes, etentjes etc.

Denk niet voor ons. Ga er niet vanuit dat we toch niet kunnen komen en vraag ons gemakshalve maar geen eens. Dat is heel pijnlijk. We kunnen altijd zelf een vorm bedenken dat we toch even kunnen komen.

2. Vraag niet elke keer hoe het nu met ons gaat, doelend op ons hersenletsel.

Hersenletsel is er, zal er ook altijd zijn. De ene dag gaat het beter dan de andere. Hoe voel je je vandaag is een betere vraag.

3. Word niet boos als we last minute weer een afspraak afzeggen.

We doen dit niet voor de lol. Onze vorm van de dag is van zoveel factoren afhankelijk en helaas vaak niet te voorspellen. Afspraken afzeggen is helaas onderdeel van ons leven. We vinden het niet leuk maar hebben soms geen keuze. Het heet overleven.

4. Leg ons geen druk op door ons veelvuldig te bellen of vragen te bellen.

Een telefoongesprek vergt heel veel energie. Laat het initiatief over aan degene met hersenletsel op dit gebied of hou het kort.

5. Probeer wel contact met ons te houden

Ook als je even niets van ons hoort. Dat is niet omdat we dat niet willen, maar omdat we waarschijnlijk even onze handen vol hebben aan onszelf. Of simpelweg het vergeten. Whatsapp is een geweldige uitvinding voor ons. We kunnen je antwoorden als we ons goed voelen.

6. Heb geduld.

Misschien antwoorden we niet gelijk op je whatsapp berichten, maar het komt. We waarderen je aandacht heel erg, echt waar.

7. Als we op bezoek zijn, zet dan geen harde muziek aan.

De meesten van ons kunnen slecht tegen prikkels als geluid, licht en beeld. Zucht niet als we vragen of het zachter mag of zelfs uit. We zeuren niet.

8. Zeg alsjeblieft nooit: “ik ben ook wel eens heel moe”.

Echt, als je geen hersenletsel hebt, weet je niet waar je het over hebt. Doe dus ook niet alsof. Ik schreef hier al eerder een blog over, om uit te leggen wat vermoeidheid bij hersenletsel betekent.

9. Sta nooit onverwachts voor de deur.

Tenzij we hebben aangegeven dat we daar geen problemen mee hebben. De meeste van ons werken met een dag of weekplanning om onze beperkte energie te bewaken. Onverwachte dingen, slurpen onze energie op.

10. Praat alsjeblieft niet alleen over ons, we zijn heel geïnteresseerd in jou!

We zijn echt blij met jouw aandacht, jouw vriendschap en horen echt graag de leuke dingen uit jouw leven. Hebben ook helemaal geen zin om altijd  over onszelf te praten.

11. Spaar ons niet. Spreek ons aan op ongewenst gedrag.

Als ons lontje kort is en we niet leuk reageren op je bijvoorbeeld. Zeg dat dan gewoon. We hebben dan wel hersenletsel maar dat is geen excuus voor onbeschoft of ander ongewenst gedrag. Soms kunnen we er niets aan doen (afhankelijk van waar de beschadiging in de hersenen zit).

12. Verplicht ons niet tot dingen.

Hier kunnen we niet altijd aan voldoen. Druk en stress zorgt voor verergering van onze klachten. Het woord moeten zou eigenlijk uit ons woordenboek geschrapt moeten worden, om zo goed mogelijk te functioneren.

Ik hoop iedereen die iemand kent met hersenletsel, wat handvatten te geven. Ik weet dat het niet makkelijk is om je in te leven, als je het zelf niet hebt. Je ziet dus vaak aan de buitenkant niets aan ons. Maar leven met hersenletsel is als het ware leven als topsporter. Presteren op de grens van je kunnen, elke dag weer. Dat kost doorzettingsvermogen en energie. En van die laatste hebben we al minder dan iemand met een gezond brein.

Maar heb geen medelijden met ons alsjeblieft. Help ons door rekening met ons te houden. That’s all we ask! Ons leven is echt ook nog steeds meer dan de moeite waard. We zijn zoveel meer dan ons hersenletsel. Echt waar. We kunnen nog steeds zelf denken, meedoen aan het sociale leven, hetzij aangepast, en nog steeds een leuke vriend of vriendin zijn. In ieder geval de meesten van ons.

Morgen de laatste blog in het kader van de Brain Awareness Week. Die gaat over de Do’s. Hoe kun jij mensen die hersenletsel hebben echt helpen. Ook al zie je niets aan ze / ons!

Heb jij hersenletsel? Hoe ervaar jij dat mensen met je omgaan?

Heb je mijn andere blogs van deze Brain Awareness Week ook gelezen?

Brain Awareness Week (I): Mijn 11 onzichtbare gevolgen van hersenletsel

Brain Awareness Week (II): Overprikkeling bij hersenletsel. Wat is dat?

Brain Awareness Week (III): Voorkomen overprikkeling bij NAH door in balans zijn

Brain Awareness Week (IV): 12 tips om te herstellen van overprikkeling bij hersenletsel

Wil je niets missen van mijn blogs, laat je e-mail adres dan achter of volg mijn Facebook pagina.

3 gedachten over “Brain Awareness Week (V): 12 dingen die je niet moet doen bij mensen met hersenletsel

  1. Fijn dit artikel, dank je wel! Ik ga meer van jouw blogs lezen omdat ik merk dat het mij raakt, de dingen die ik zelf nog niet goed kan benoemen maar wel waar ik tegenaanloop en ook zeker aangeef zoals b.v niet bellen maar mailen zodat ik kan reageren wanneer ik daar de tijd/ energie voor heb. Maar ook de zo lief bedoelde vragen over hoe het gaat / met name de vraag hoe gaat het herstel & de focus op vooruitgang, mooi om terug te geven welke vraag fijner zou zijn.
    Ik denk dat jouw blogs mij helpen in een stukje plaatsen omdat jij het al mooi kunt vormgeven en omschrijven. Bedankt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: