SOS tips voor de feestdagen voor als je hersenletsel hebt!

SOS tips voor de feestdagen voor als je hersenletsel hebt!

Nog even en het is zo ver! De feestdagen. De een kijkt ernaar uit, de ander slaat ze het liefst over. 1 ding is zeker, als je hersenletsel hebt zijn deze dagen een uitdaging.

Graag deel ik wat tips met je waarmee ook jij je SOS plan kunt samenstellen:

Hou om te beginnen deze 2 motto’s in gedachten:

1. KEEP IT SIMPLE

2. LESS IS MORE

De feestdagen draaien niet om wie het mooiste of meest exclusieve kerstdiner in elkaar draait. Wie de meeste afspraken heeft. Wie de meest origineelste cadeau’s geeft. Nee, echt niet. Iedereen die je dit aanpraat, zou ik in het vervolg maar ‘negeren’. Trek je eigen plan. Hou rekening met je eigen energielevel. Dat is nu eenmaal een stuk lager als je hersenletsel hebt, of als je ME hebt of een andere chronische aandoening of beperking waardoor je veel moe bent en minder energie hebt. Maak er op jouw manier een fijne tijd van. Op de manier die bij jou past. Niet op de manier die anderen je opleggen.

Hieronder al mijn tips op een rijtje:

1. Bepaal vooraf duidelijk je prioriteiten. Wat wil je echt graag doen / wie wil je echt zien? En hoe zorg je dat het binnen de richtlijnen past van het RIVM?

2. Plan allereerst me time/rusttijd in op en rond de feestdagen. Plan je activiteiten daar omheen, voor zo ver mogelijk is.

3. Plan niet alles vol, zoals vroeger misschien. Accepteer dat dat niet kan.

4. Als de avond niet je sterkste moment is van de dag, wees dan flexibel. Voor mij is de ochtend mijn beste moment van de dag, als dat voor jou ook zo is, pas je dan daarop aan. Organiseer een kerstontbijt of brunch in plaats van diner. Net zo gezellig. Natuurlijk in een klein groepje maar ook dat hoeft niet minder leuk te zijn.

5. Geef duidelijk bij uitnodiging begin-en eindtijd aan en houd je daar ook aan.

6. Houd de regie in de hand. Als je het bij jou thuis doet, heb je meer de regie in de hand. Kun je je ook even boven afzonderen. Spreek dit met je partner van te voren af.

7. Als je het jezelf makkelijk wilt maken (en je het kunt betalen), bestel dan eten bij goede traiteur! Test van tevoren zelf even de kwaliteit.

Of bestel een maaltijdbox voor kant-en-klaar kerstdiner. HelloFresh of Allerhande.

Een lotgenote ging met haar kinderen naar Mc Donalds. Heerlijk rustig en kinderen blij.

Alles kan. Het is jouw kerst!

8. Als bovenstaande te prijzig voor je is, doe een combi. Haal bij AH of Lidl kant en klaar gerechten en leuk het op met een eigen finishing touch: handje noten door de sla, vers fruit over dessert en vers gebakken brood bij voorgerecht.

Andere optie: hou een American kerstbuffet (middag of avond), waarbij iedereen wat meeneemt.

Of misschien is een makkelijk voor te bereiden kerstbuffet wat voor je? Ook meer coronaproof omdat je niet aan tafel hoeft te zitten en dus goed afstand kunt houden.

9. Koop kerstcadeautjes bij 1 webwinkel voor hele familie. Bijvoorbeeld bol.com.

Voor diegenen die aan kerstcadeautjes doen, is het een aanrader om alles bij 1 winkel te kopen. Bespaar jezelf het speuren online of in de winkels in deze drukke tijd. Ga je toch op pad, vergeet je oordoppen niet!

10. Dit jaar weer geen eigen gemaakte hapjes voor het kerstdiner op school denk ik. Door corona. Om het toch speciaal te maken voor mijn meisje heb ik al leuke kersttrui voor haar besteld en een adventkalender van Myjewellery gegeven. Kan ze die sieraden mooi dragen met kerst.

11. Probeer deze maand toch voor de drie R’s te gaan van Rust, Reinheid en Regelmaat. Vooral van de eerste en derde zul je veel baat hebben. Laat je niet meezuigen in de hectiek, trek je eigen plan. Ik denk dat deze je nog wel het meest gaat redden in die drukke maand.

12. Kun je niet goed tegen de herrie van het vuurwerk, overweeg een weekend weg naar een vuurwerkvrij park van Landal bijvoorbeeld. Heerlijk voor mensen met hersenletsel of hooggevoelige mensen en kinderen. Heerlijk!

Bedenk bovenal dat het in deze tijd van het jaar gaat om genieten. Juist ook nu weer in corona tijd. Kijk naar wat er wel kan ipv alles wat niet kan en mag! Genieten van elkaar, genieten van lekker eten, maar dat hoeft allemaal niet in excessen te zijn. Boerenkool met worst is ook lekker. Je hoeft niet naar die leuke nieuwe kerstfilm in de drukke bioscoop op 2e kerstdag (als de bios al open is). Een leuke film op Netflix of Videoland is zo gekozen en popcorn maak jezelf in de magnetron. Nestel je op de bank met een dekentje en hoe heerlijk heb jij het dan?

Genieten met elkaar kan op allerlei manieren. Luister goed naar jezelf, je lichaam en probeer een weg te vinden die goed voor jou is. Als het goed met jou gaat, heb jij het naar je zin en je gezin of familie en vrienden ook. Vergeet dat niet!

PUT YOURSELF FIRST! en heb een heerlijk, gezellige maand!

Heb jij al nagedacht over de feestdagen? Heb je er zin in of zie je er tegenop?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: